05-08-08

Obama ad: John McCain als marionet oliebedrijven

19:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

Obama toont McCain als marionet van oliebedrijven

De Democratische presidentskandidaat Barack Obama heeft een televisiespot gemaakt die zijn Republikeinse concurrent John McCain afschildert als een marionet van de oliebedrijven.

Tegenaanval
McCain had eerder een spot gemaakt over Obama. Daarin wisselt hij beelden van Obama af met beelden van Paris Hilton en Britney Spears. Daarmee wilde het campagneteam van McCain duidelijk maken dat Obama vooral een beroemdheid is en niet noodzakelijkerwijs een goed politicus. Obama's team verweet McCain dat deze liever lastercampagnes voert dan te debatteren over echte onderwerpen.

Nieuwe spot
De Democratische senator reageerde met een spot waarin geïnsinueerd wordt dat McCain een marionet is van de grote oliemaatschappijen. "Telkens je je tank vult, vullen de oliemaatschappijen hun zakken", zo zegt een voice-over. "Nu vult BP de campagne van John McCain met twee miljoen dollar". Voorts toont het spotje McCain die naast huidig president George W. Bush staat. "Na een president in de handen van de oliesector kunnen we ons geen tweede veroorloven", luidt het nog.

18:30 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

Speech Obama over oliereservers

18:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

Obama wil af van buitenlandse olie

De Amerikaanse Democratische presidentskandidaat Barack Obama wil dat de Verenigde Staten op korte termijn hun strategische olievoorraden raadplegen en 70 miljoen vaten vrijgeven. Op lange termijn wil hij investeren in hernieuwbare energiebronnen.

In een toespraak in de staat Michigan, waar heel wat Amerikaanse autoconstructeurs gevestigd zijn, lichtte Obama maandag zijn plannen toe om de groeiende energiekosten en de impact ervan op de Amerikaanse economie aan te pakken.

Ook de gemiddelde Amerikaan voelt immers de gevolgen van de sputterende economie en de stijgende olieprijzen en het thema zal vermoedelijk dan ook een cruciale rol spelen bij de presidentsstrijd van november.

Onafhankelijkheid
Obama vindt dat de Verenigde Staten hun onafhankelijkheid van olie uit het Midden-Oosten en Venezuela binnen de tien jaar moeten afbouwen. De Democraat wil in die periode ook 150 miljard dollar investeren in hernieuwbare energiebronnen.

"Onze olieverslaving doorbreken is een van de grootste uitdagingen van onze generatie", luidde het. Obama wil de autobouwers in de richting van meer zuinige wagens duwen. Reeds over zes jaar zou de zwarte senator graag 150 miljoen hybride wagens op de Amerikaanse wegen zien.

Oliereserves
Op nog kortere termijn wil Obama de strategische oliereserves in de VS aanspreken en 70 miljoen vaten vrijgeven.

Obama beloofde tot slot ook een onmiddellijke belastingverlaging voor de Amerikaanse consument. Die zal gefinancierd worden met een belasting van de Amerikaanse oliebedrijven die dit jaar recordwinsten boekten.

17:30 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

Obama wil stem Michigan en Florida meetellen

De Democratische presidentskandidaat Barack Obama wil dat de stem van de staten Michigan en Florida op de partijconventie volledig gelden. Nu telt hun stem slechts voor de helft, omdat de staten eerder de voorverkiezingen vervroegd hadden terwijl dat niet mocht.

Obama heeft een brief met het voorstel geschreven aan het comité dat de Democratische Nationale Conventie organiseert. Volgens Obama is het belangrijk in eenheid te proberen de koers van de Verenigde Staten te wijzigen. ,,Daarom moeten de Democraten in Florida en Michigan weten dat ze volledige partners en collega's zijn in onze historische missie om Washington te hervormen'', aldus Obama.

17:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

03-08-08

Drie debatten tussen Obama en McCain

Barack Obama en John McCain zijn het eens geworden over een reeks onderlinge debatten. Ze zullen elkaar drie keer treffen in een debat voor de presidentsverkiezingen van 4 november. De vicepresidenten zullen één maal in debat gaan.

De debatten op universiteiten vinden plaats na de conventies van beide partijen waarin de kandidaten officieel worden aangewezen. Het duo kruist de degens voor het eerst op 26 september in Oxford (in de staat Mississippi), daarna op 7 oktober in Nashville (Tennessee) en ten slotte 15 oktober in Hempstead (New York). De vicepresidenten gaan op 2 oktober met elkaar in debat in St. Louis, Missouri.

15:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

Obama voor beperkte olieboringen in Alaska

In een interview met een krant zei Obama dat hij voor beperkte olieboringen in Alaska is. Hij neemt hiermee een gewijzigd standpunt in want eerder had hij zich tegen dit idee gekant. Maar om de impasse in het debat te doorbreken is hij nu bereid beperkte boringen toe te staan. Nu zal zijn tegenstander McCain die een karikatuur maakte van Obama zijn standpunten rond energie dit niet langer kunnen doen. Obama kondigde aan een nieuw plan voor beperkte olieboringen van senatoren van de Democratische en Republikeinse partij te steunen.

13:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

De echte ‘oorlog’

Strijd. Barack Obama sprak in Berlijn niet over een oorlog tegen terrorisme, maar over een strijd. Taalkundig misschien een niemendalletje, maar politiek een wereld van verschil.

George W. Bush heeft ons acht jaar lang voorgehouden dat het Westen in een War on Terror is verwikkeld. Niets is minder waar. Niet dat er geen reële dreiging is – integendeel, de dreiging is na 9/11 alleen maar toegenomen. Maar de term ‘oorlog’ suggereert dat het conflict een militaire is; dat het terrorisme, zoals ook John McCain beweert, kan worden verslagen door de oorlog in Irak te ‘winnen’. Lariekoek. Minder dan tien procent van het geweld in dat land is jihadistisch of anti-westers van aard – ze vechten gewoon om olie.

Net als wij.

Nee, de werkelijke ‘oorlog’ is een ideologische. Een ideeënstrijd. Een strijd om de hearts and minds van mensen. Van jonge moslims die in armoede verkeren, een uitzichtloos leven tegemoet zien en dus gemakkelijk met de juiste Koranversen en wat anti-westerse propaganda zijn te bewegen tot een zelfmoordaanslag in ruil voor 72 maagden en eeuwig geluk. En van westerse burgers, die zijn gaan geloven dat de wereld is onderverdeeld in ‘Goed’ en ‘Kwaad’ en daardoor bereid zijn hun zwaarbevochten burgerrechten in te ruilen voor schijnveiligheid.

Wie het boek Terror and Consent van terrorismedeskundige Philip Bobbit heeft gelezen, weet dat Al-Qaeda geen militaire mogendheid is, maar een propagandamachine. Het gevaar van Osama bin Laden schuilt in zijn kracht als inspirator van jihadisten in spé: die filmpjes uit de grotten van Tora Bora mogen er voor een westerling knullig uitzien, op fanatici met een sluimerende wrok tegen het Westen hebben ze een even groot effect als de speeches van Obama op ons.

En dáárin schuilt dus ook de grote kracht van de Democratische presidentskandidaat. Dat Obama, anders dan Bush en McCain, Bin Laden wél serieus neemt en de troepen in Irak wil herstationeren in Afghanistan – waar Al-Qaeda het meest actief rekruteert – getuigt van groot strategisch inzicht. Maar Obama’s échte overwinning is die op het front van de hearts and minds: hij doet ons weer geloven dat de wereld beter kan.

Een beter antwoord op Osama Bin Laden is ondenkbaar.

11:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)