28-08-08

Joe Biden officieel running mate van Obama

080827 DemCon 5217 Jackson Solway by DemConvention.Joe Biden and his son Bo Biden hug by DemConvention.Campaign Signs by DemConvention.

12:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

Speech Joe Biden op Conventie

11:30 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

Joe Biden genomineerd als kandidaat-vicepresident

Joe Biden by DemConvention.Op de Democratische conventie in Denver werd afgelopen nacht senator Joe Biden genomineerd als kandidaat-vicepresident. Een dag voor zijn eigen aanvaardingstoespraak maakte ook Barack Obama een verrassingsoptreden.

Algemeen werd aangenomen dat Bidens aanvaardingstoespraak één lange aanval tegen John McCain en de Republikeinen zou worden. Dat bleek uiteindelijk mee te vallen.

Biden sprak over zijn bescheiden afkomst in Scranton, Pennsylvania, en legde de band met Obama, die in Hawaï in vergelijkbare economische omstandigheden opgroeide. "Barack Obama en ik legden een heel verschillend parcours af naar deze bestemming, maar we delen een gemeenschappelijk verhaal."

Meer van hetzelfde
De senator uit Delaware liet echter niet na om in de tweede helft van zijn toespraak uit te halen naar de Republikeinen. Een lange lijst van binnen- en buitenlandse dossiers passeerde de revue. Telkens was Bidens boodschap: na acht jaar Bush is McCain meer van hetzelfde.

Daarmee herhaalde hij de boodschap die er op deze conventie door zowat elke spreker is in gehamerd: tussen John McCain en de onpopulaire Republikeinse president George W. Bush is er geen verschil. Eén keer versprak Biden zich, toevallig of niet, door McCain George te noemen in plaats van John.

De Amerikaanse Droom glijdt langzaam weg, argumenteerde Biden, en Obama is de man die Amerika in ere kan herstellen.
"Herinnert u zich nog de tijd dat de wereld ons vertrouwde? Toen men naar ons keek voor leiderschap? Met Barack Obama als president zal men ons opnieuw vertrouwen en zullen we weer in staat zijn om te leiden."

Na afloop van Bidens speech maakte Barack Obama een onaangekondigde verschijning op het conventiepodium. Eerder op de dag was hij als eerste zwarte Amerikaan genomineerd als presidentskandidaat van één van de beide grote partijen.

Obama houdt donderdagnacht Belgische tijd zijn eigen aanvaardingstoespraak in het Invesco Field-stadion in Denver.

11:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (1)

Democratische Conventie nomineert Obama officieel

10:30 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

Democraten nomineren Barack Obama

decoration
Barack Obama is vannacht officieel genomineerd als presidentskandidaat voor de Democratische partij. Het was zijn voormalige rivaal Hillary Clinton zelf die omstreeks kwart voor vijf lokale tijd een einde maakte aan het stemmen over de kandidaten.

De officieuze stemming was omstreeks vier uur begonnen met Alabama. Er kon nog nog op Hillary Clinton worden gestemd omdat de Obama-campagne had toegestaan dat zij mocht meedoen op de zogenaamde roll call. Maar toen New York, de thuisstaat van Clinton, aan de beurt was, kwam de senator onder luid gejuich hoogstpersoonlijk de vloer oplopen.

Ze greep de microfoon van gouveneur Paterson en riep voorzitter Pelosi op om het stemmen op te schorten en Obama per acclamatie te aanvaarden als kandidaat. Clinton: "Met de blik stevig op de toekomst gericht, in de geest van de eenheid, met het doel om te winnen, met vertrouwen in de partij en in het land, laten we met één stem, hier en nu, verklaren dat Barack Obama onze kandidaat is en onze president."

Pelosi greep de gelegenheid aan om snel te vragen of er nog een tweede kandidaat was. Toen die er niet bleek te zijn, vroeg zij de zaal om 'aye' te zeggen op Obama. Dat gebeurde uit volle borst door de 4400 gedelegeerden. Vervolgens hamerde Pelosi de roll call af met het uitroepen van Obama als de genomineerde van de Democratische partij.

Daarna barstte een enorm feest los. De O'Jays zongen Love Train en de gedelegeerden dansten op de stoelen en in de gangpaden en zwaaiden met allerhande Obama-plakkaten.

Hoewel de show spontaan leek en de gedelegeerden kippenvel bezorgde, was die natuurlijk perfect geregiseerd tussen de Obama-campagne en de Clintons. Het moment van de nominatie viel namelijk precies in de avondjournaals aan de oostkust.

10:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

Speech Bill Clinton op Conventie

09:30 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

Bill Clinton spreekt steun voor Obama uit

080827 DemCon 5016 Jackson Solway by DemConvention.De conventie van de Amerikaanse Democratische Partij heeft ex-president Bill Clinton donderdagochtend (onze tijd) onthaald op een staande ovatie. Clinton sprak zijn steun uit voor de presidentskandidatuur van Barack Obama, zonder onder stoelen of banken te steken dat eerder zijn vrouw Hillary zijn voorkeur had.

Barack Obama is de man voor deze job!’, aldus Bill Clinton onder het gejuich van de congresgangers. De beleidsplannen van Obama zijn die van zijn Republikeinse rivaal John McCain ‘ver overlegen’, aldus Bill Clinton. Republikeinse presidenten hebben de VS verzwakt door hun unilateralisme, maar de 47-jarige Obama ‘is klaar om Amerika te leiden en het Amerikaanse leiderschap in de wereld te herstellen’.

Te jong
Clinton herinnerde eraan dat de Republikeinen ook in 1992, voor zijn eerste verkiezing tot president, zeiden dat de Democratische kandidaat te jong en onervaren was om het land te leiden. Dat werkte niet in 1992 en zal ook in 2008 niet werken, aldus Clinton.

‘Barack Obama weet dat Amerika niet in het buitenland sterk kan zijn zonder thuis sterk te zijn’, aldus Bill Clinton, die de Amerikaanse kiezers ‘wonderbare nieuwe banen’ in het vooruitzicht stelde.

09:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (1)

27-08-08

Speech Hillary Clinton op Conventie

09:30 Gepost in Algemeen | Commentaren (1)