03-11-10

Democraten verliezen Huis en behouden Senaat

Bij de Congresverkiezingen in de Verenigde Staten zijn de Democraten van Barack Obama  afgestraft. De Republikeinen hebben de meerderheid verworven in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. In de Senaat behouden de Democraten wel nipt de controle. De macht tussen beide partijen is opnieuw verdeeld. In het Huis van Afgevaardigden stonden alle 435 zetels op het spel bij deze tussentijdse verkiezingen. De Republikeinen hebben 239 zetels veroverd en snoepen 60 zetels af van de Democraten. Vanaf januari zal Obama dus moeten werken met een 'vijandig' congre. De Democraten strandden op 184 zetels (12 onbeslist).
 
De Democratische Nancy Pelosi is voorzitter af. Dat is een tegenvaller voor Obama. Zij was een grote steun voor Obama voor het realiseren van zijn hervormingen in het Huis van Afgevaardigden. Pelosi wordt waarschijnlijk opgevolgd door de Republikein John Boehner. Hij kreeg al een telefoontje van Obama die hem feliciteerde met de overwinningen van de Republikeinen (foto). Obama sprak ook zijn hoop uit dat ze raakvlakken zullen vinden om samen te werken.
 
In de Senaat houden de Democraten stand. Ze verliezen zes zetels maar behouden een nipte meerderheid en slagen erin enkele sleutelstaten in hun portefeuille te houden. De grote verrassing is dat de belaagde Democratische voorzitter Harry Reid zijn zetel behoudt. Reid was in het conservatieve Nevada het doelwit bij uitstek van de ultraconservatieve Tea Party. Hij heeft zijn conservatieve tegenstrever, Sharron Angle, overtuigend verslagen.

17:30 | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.