24-03-10

Obama ondertekent nieuwe wet ziekteverzekering

11:30 Gepost in Actualiteit | Commentaren (0)

22-03-10

Reactie Obama na historische overwinning

18:00 Gepost in Actualiteit | Commentaren (0)

Obama wint historische stemming over ziekteverzekering

P032110PS-0787 by The White House.Na maanden onderhandelen, debatten en procedureslagen heeft het Amerikaanse Huis van Afgevaardigen de hervorming van de gezondheidszorg goedgekeurd. Het voorstel kreeg 219 stemmen, dat waren er drie meer dan nodig om het te halen. Alle 178 Republikeinen in het Huis stemden tegen, samen met 34 Democraten. De Democraten zongen, applaudisseerden en riepen ‘Yes we can', toen de uitslag van de stemming bekend werd gemaakt. Obama schrijft met deze stemmig geschiedenis want geen enkele president deed hem dit voor. Obama behaalt ook een belangrijke overwinning want hij realiseert één van zijn belangrijkste kiesbelofes. Het pad naar deze zege was nochtans aartsmoeilijk.

Sommige naaste medewerkers en Congresleden adviseerden Obama te kiezen voor een kleinere wet die minder weerstand oproept. Maar net als in de verkiezingscampagne verkoos Obama voor de grote hervorming boven voorzichtige stapjes. ‘Ik weet niet hoe dit politiek gaat uitpakken, maar ik weet dat we het juiste doen’, zei Obama vrijdag tegen aanhangers, en sprak over Amerika’s toekomst en de impact op miljoenen mensen die hulp nodig hebben.

Obama zei al voor zijn verkiezing dat hij een president wil zijn die de politieke koers van het land verlegt, zoals Ronald Reagan, en geen voorzichtige president als Bill Clinton. Onlangs zei hij dat hij liever een eentermijnspresident is die echt iets heeft veranderd dan een tweetermijnspresident die dat niet heeft gedaan.

17:30 Gepost in Actualiteit | Commentaren (0)

Fox news krijgt terug interview met Obama

Barack Obama verscheen voor het eerst sinds maanden weer op Fox News. Hiermee maakte hij een einde aan de boycot van deze zender. De relatie tussen de zender en het Witte Huis was ernstig verstoord. De zender zou slechts één doel hebben: het neerhalen van Obama's presidentschap. Het interview verliep dan ook niet altijd even makkelijk. Terwijl Obama wilde praten over zijn hervorming van de ziekteverzekering, had de interviewer vooral aandacht voor de totstandkoming. Hij verweet Obama achterkamertjespolitiek. Obama zag het echter anders. Hij benadrukte de onwil van de Republikeinen om tot een compromis te komen. Het interview illustreerde exact waarom het Witte Huis Fox News de afgelopen maanden uitsloot van belangrijke interviews.

Interview deel 1

 

Interview deel 2

17:00 Gepost in Actualiteit | Commentaren (0)

03-03-10

Obama werkt aan compromis rond gezondheidshervorming

P030210PS-0962 by The White House.Na de zorgtop met Democraten en Republikeinen zette de Barack Obama de Republikeinen voor een duidelijke keuze. Wanneer binnen een redelijke termijn van 4 tot 6 weken geen compromisvoorstel uit de bus komt gaan de Democraten alleen verder met de hervorming van de gezondheidszorg. Ondertussen leunt Obama niet achterover tot deze termijn is verstreken, integendeel. Hij werkt nog steeds keihard aan een compromisvoorstel tussen Democraten en Republikeinen. Obama reikt de Republikeinen nog maar eens de hand door zich bereid te verklaren om vier Republikeinse voorstellen op te nemen in zijn hervormingsplannen voor de gezondheidszorg. Deze voorstellen werden gelanceerd tijdens de zorgtop. Obama hoopt dat de opname in zijn plannen van deze Republikeinse voorstellen tot een compromis kan leiden. Een van de voorstellen wil een einde te maken aan de fraude met de ziekteverzekering, een ander gaat over het verhogen van de erelonen van artsen die meewerken aan Medicaid. De twee andere Republikeinse ideeën gaan over medische fouten en de ontwikkeling van zorgspaarrekeningen. Het is nu uitkijken naar de reactie van de Republikeinen.

18:30 Gepost in Actualiteit | Commentaren (0)