22-03-10

Obama wint historische stemming over ziekteverzekering

P032110PS-0787 by The White House.Na maanden onderhandelen, debatten en procedureslagen heeft het Amerikaanse Huis van Afgevaardigen de hervorming van de gezondheidszorg goedgekeurd. Het voorstel kreeg 219 stemmen, dat waren er drie meer dan nodig om het te halen. Alle 178 Republikeinen in het Huis stemden tegen, samen met 34 Democraten. De Democraten zongen, applaudisseerden en riepen ‘Yes we can', toen de uitslag van de stemming bekend werd gemaakt. Obama schrijft met deze stemmig geschiedenis want geen enkele president deed hem dit voor. Obama behaalt ook een belangrijke overwinning want hij realiseert één van zijn belangrijkste kiesbelofes. Het pad naar deze zege was nochtans aartsmoeilijk.

Sommige naaste medewerkers en Congresleden adviseerden Obama te kiezen voor een kleinere wet die minder weerstand oproept. Maar net als in de verkiezingscampagne verkoos Obama voor de grote hervorming boven voorzichtige stapjes. ‘Ik weet niet hoe dit politiek gaat uitpakken, maar ik weet dat we het juiste doen’, zei Obama vrijdag tegen aanhangers, en sprak over Amerika’s toekomst en de impact op miljoenen mensen die hulp nodig hebben.

Obama zei al voor zijn verkiezing dat hij een president wil zijn die de politieke koers van het land verlegt, zoals Ronald Reagan, en geen voorzichtige president als Bill Clinton. Onlangs zei hij dat hij liever een eentermijnspresident is die echt iets heeft veranderd dan een tweetermijnspresident die dat niet heeft gedaan.

17:30 Gepost in Actualiteit | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.