24-01-10

Obama opent frontaal de aanval op commerciële banken

Barack Obama wil commerciële banken verbieden voor eigen rekening te beleggen met de deposito's van hun klanten. Hij wil ook de omvang van deze banken te beperken zodat zij de economie niet meer in gevaar kunnen brengen zoals tijdens de financiële crisis gebeurde. Met deze drastische maatregelen wil Obama de banken aanpakken die al volop terug ongegeneerd bonussen uitdelen. Obama kondigde zijn maatregel aan als de 'Volcker-regel'.

Deze regel moet risicogedrag door financiële instellingen aan banden leggen. De naam komt van Paul Volcker, de gewezen voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, en adviseur van Obama. Deze pleit al maanden voor het afsplitsen van de risicovolle tradingactiviteiten van grote commerciële banken. De regel komt erop neer dat banken die genieten van overheidsgaranties voor de deposito's van hun klanten, deze garanties niet gebruiken om risicovolle beleggingen door de bank te dekken.

Obama wil banken ook verbieden om te investeren in hedgefondsen en private-equityfondsen. Banken mogen ook niet langer voor eigen rekening beleggen in effecten. Deze beleggingen van banken in hypotheekeffecten lagen aan de basis van de financiële crisis. De maatregel zal grote commerciële banken als JPMorgan Chase, Bank of America en Goldman Sachs treffen.

13:00 Gepost in Actualiteit | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.