20-01-10

Kopzorgen voor Obama na één jaar presidentschap

decoration
Vandaag is Barack Obama één jaar president. Uitgerekend vandaag krijgt hij een zware opdoffer te verwerken. In de staat Massachusetts was er een tussentijdse verkiezing voor de Senaatszetel van de overleden Ted Kennedy. Deze laatste hield deze zetel een kleine 40 jaar in het kamp van de Democraten. Maar de Republikeinen winnen de verkiezingen in Massachusetts en nemen de onineembare geachte zetel in. Opiniemakers wijzen erop dat de Democratische kandidate Martha Coakley een rampzalige campagne voerde en de blunders opstapelde. Ook ging zij er veel te makkelijk van uit dat de zetel niet verloren kon gaan. Maar Obama engageerde zich actief in deze campagne en de Republikeinse kandidaat Scott Brown maakte er een verkiezing tegen Obama van. Hij is daarin geslaagd en nog wel in een bolwerk van de Democraten. Dit is een duidelijke nederlaag voor Obama.

De gevolgen zijn groot. Door het verlies van de zetel hebben de Democraten nu maar 59 in plaats van 60 zetels in de Senaat. Daarmee hebben ze één zetel tekort om mogelijk gefilibuster van de Republikeinen tegen te houden. Zeker voor de gezondheidshervorming vormt dit een groot probleem. De Democraten zijn al volop bezig om te kijken hoe ze de gezondheidshervorming kunnen redden.

Eén scenario is de 'budget-reconciliatie'. Dat betekent dat delen van de gezondheidshervorming die de begroting beïnvloeden (en waarvoor de filibuster niet geldt) met 51 stemmen kunnen worden goedgekeurd.  Een ander mogelijk scenario is dat het Huis van Afgevaardigden de gezondheidshervorming van de Senaat overneemt. Beide kamers hebben de voorbije maanden hun eigen versies goedgekeurd. In principe moesten die teksten met elkaar verzoend worden, maar als het Huis die van de Senaat overneemt, komt de Senaat er niet meer aan te pas. De derde optie is dat er alsnog een compromis wordt bereikt met de Republikeinen.

Obama heeft in Massachusetts een duidelijk schot voor de boeg gekregen. Veel kiezers gunnen hem geen vier jaar de tijd om zijn hervormingen door te voeren. Dit ongeduld is een probleem met de tussentijdse parlementsverkiezingen die in november op de agenda staan. Die kunnen zijn presidentschap hypothekeren wanneer de Democraten zwaar verliezen. Obama zal nu cruciale strategische keuzes moeten maken. Hij heeft steeds de hand gereikt naar de Republikeinen, maar met weinig resultaat. De vraag is hoe de Republikeinen zich nu zullen opstellen. Sturen ze aan op een compromis of kiezen voor de vernietiging van de gezondheidshervorming?

Ondertussen moet Obama in zijn eigen partij ook orde op zaken zetten want het zal alle hens aan dek zijn in november. De overwinningsroes waar de Democraten zich nog altijd in waanden is bruusk voorbij. Dat is wellicht het grootste voordeel van de nederlaag in Massachusetts.

20:30 Gepost in Actualiteit | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.