08-11-09

Huis van afgevaardigden keurt hervorming gezondheidszorg goed

P090909PS-0889 by The White House.Barack Obama heeft een belangrijke overwinning behaald. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft zijn wet tot hervorming van de gezondheidszorg goedgekeurd. De Senaat zal zich nu over de wet buigen. De wet zorgt ervoor dat er een uitbreiding van de ziekteverzekering komt naar 36 miljoen Amerikanen die momenteel niet over een verzekering voor medische kosten beschikken. Deze hervorming is een speerpunt in het binnenlands beleid van president Barack Obama. De wet werd in het Huis met een nipte meerderheid goedgekeurd van 220 stemmen voor en 215 tegen. Slechts één Republikein stemde voor. Voor de stemming had Obama een bezoek gebracht aan het Huis om de twijfelaars van zijn eigen Democratische Partij over de streep te trekken. Achteraf sprak Obama over een historische stemming en zei hij dat een kans op een dergelijke hervorming zich misschien maar één maal in een generatie voordoet.

14:00 Gepost in Actualiteit | Commentaren (0)

04-11-09

Obama krijgt tik in Virginia en New Jersy

De gouverneursverkiezingen in Virginia en New Jersey zijn een tegenvaller geworden voor de Democraten. De Republikeinen behalen in beide staten een overwinning en nemen de gouverneursstoel in. Tegenstanders van Obama zien hierin het begin van het einde voor Obama en dromen nu al van een heropstanding van de Republikeinen. Dit valt nog maar af te wachten. De oorzaak van de nederlaag ligt niet zozeer bij Obama maar is te wijten aan andere factoren.

Virginia is altijd al een Republikeins bolwerk geweest. Het klopt dat Obama bij de presidentsverkiezingen vorig jaar in Virginia won, maar daarmee was hij de eerste Democraat sinds 1964. Verlangen dat kiezers in Virginia vanaf nu storm lopen voor elke Democratische kandidaat is wishfull thinking. De Democraat Creigh Deeds sloeg niet aan, zoveel is duidelijk. De man miste het charisma van Obama en hij voerde een slechte campagne. Bovendien hield hij zich ook ver weg van Obama. Zo nodigde hij de president maar twee keer uit op een rally. Deze strategie doet denken aan Al Gore die ook afstand nam van Bill Clinton tijdens zijn campagne. Ook daar was een nederlaag het gevolg.

New Jersey is een andere zaak. Daar was de uittredende gouverneur Jon Corzine, een Democraat. Hij voerde wel intens campagne met Obama (foto), maar het grote probleem was Corzine zelf. Zijn populariteit leed onder enkele corruptieschandalen waar de Republikeinen hard op inhakten. Bovendien is Corzine een miljonair die zijn rijkdom opbouwde als voormalig Goldman Sachs-bankier. Veel kiezers zijn nog niet vergeten dat topmensen van die bank onverantwoorde risico's namen om fortuin te vergaren. Zij zagen Corzine dan ook als één van de verantwoordelijken voor de huidige economische crisis.

Uit de nederlagen van de Democraten besluiten dat Obama heeft afgedaan bij de kiezers is niet één, maar veel bruggen te ver. Zowel in Virgina als in New Jersey werden exit polls gehouden die ook peilden naar de populariteit van Obama. Uit deze exit-peilingen blijkt dat Obama vrij populair blijft in Virginia en New Jersey. Maar dat Obama blutsen oploopt is juist. De zenuwachtigheid zal wat groter worden bij de Democraten met het oog op de parlementsverkiezingen in 2010. Maar uit deze nederlagen moeten de Democraten vooral lessen trekken. Obama won de verkiezingen omdat hij een sterke, integere kandidaat was én intensief campagne voerde. Twee elementen die de Democratische kandidaten in Virginia en New Jersey niet hadden. Wees er maar zeker van dat Obama en zijn team lessen zullen trekken uit deze resultaten.

22:00 Gepost in Actualiteit | Commentaren (0)

Barack Obama, één jaar na de overwinning

P110209PS-0239 by The White House.Exact een jaar geleden won Barack Obama de presidentsverkiezingen. De torenhoge verwachtingen van veel kiezers zijn ondertussen wat bijgesteld, maar ontgoocheling is vooralsnog niet. Barack Obama blijft een populaire president. Gemeten naar normale maatstaven heeft Obama ook een goed eerste jaar gehad. Hij nam verreikende en vaak impopulaire maatregelen om de economie er terug bovenop te trekken. De maatregelen waren duur en niet altijd even efficiënt, maar Obama toonde daadkracht. Nu er tekenen van een economisch herstel komen, zijn de meeste economen het erover eens dat Obama een diepere recessie heeft voorkomen.

Een ander dossier waar Obama hard aan werkt is dat een moderne ziekteverzekering. Het is nu al duidelijk dat Obama niet die hervorming zal kunnen realiseren die hij voor ogen had, maar dat het een variant zal worden. Zelfs met die variant wordt dit de belangrijkste sprong in het sociale stelsel sinds de jaren zestig voor Amerika. Hiermee lost hij een belangrijke kiesbelofte in.

In het buitenland heeft Obama veel aanzien verworven. Hij heeft van Amerika terug een internationale speler gemaakt en niet een land dat zich terugtrekt in isolationisme. Hij kreeg er zelfs al, tot zijn eigen verrassing, de Nobelprijs voor de Vrede voor.

Zijn droom om ook met de Republikeinen samen te werken wordt moeilijk gerealiseerd. Niet dat Obama het niet probeert. Hij reikt de Republikeinen meermaals de hand, maar zij negeren die. De Republikeinen kiezen voor aanhoudende aanvallen die vaak onder de gordel zijn. Ondanks de moeilijke economische crisis blijft Obama populair. Zo'n 52 % van de Amerikanen staat achter zijn beleid, dat is bijna het percentage dat op hem stemde een jaar geleden. Dat is een puike score. Ronald Reagan stond na één jaar presidentschap op 41%, ook op een ogenblik dat de economie slecht ging.

18:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)