04-11-09

Obama krijgt tik in Virginia en New Jersy

De gouverneursverkiezingen in Virginia en New Jersey zijn een tegenvaller geworden voor de Democraten. De Republikeinen behalen in beide staten een overwinning en nemen de gouverneursstoel in. Tegenstanders van Obama zien hierin het begin van het einde voor Obama en dromen nu al van een heropstanding van de Republikeinen. Dit valt nog maar af te wachten. De oorzaak van de nederlaag ligt niet zozeer bij Obama maar is te wijten aan andere factoren.

Virginia is altijd al een Republikeins bolwerk geweest. Het klopt dat Obama bij de presidentsverkiezingen vorig jaar in Virginia won, maar daarmee was hij de eerste Democraat sinds 1964. Verlangen dat kiezers in Virginia vanaf nu storm lopen voor elke Democratische kandidaat is wishfull thinking. De Democraat Creigh Deeds sloeg niet aan, zoveel is duidelijk. De man miste het charisma van Obama en hij voerde een slechte campagne. Bovendien hield hij zich ook ver weg van Obama. Zo nodigde hij de president maar twee keer uit op een rally. Deze strategie doet denken aan Al Gore die ook afstand nam van Bill Clinton tijdens zijn campagne. Ook daar was een nederlaag het gevolg.

New Jersey is een andere zaak. Daar was de uittredende gouverneur Jon Corzine, een Democraat. Hij voerde wel intens campagne met Obama (foto), maar het grote probleem was Corzine zelf. Zijn populariteit leed onder enkele corruptieschandalen waar de Republikeinen hard op inhakten. Bovendien is Corzine een miljonair die zijn rijkdom opbouwde als voormalig Goldman Sachs-bankier. Veel kiezers zijn nog niet vergeten dat topmensen van die bank onverantwoorde risico's namen om fortuin te vergaren. Zij zagen Corzine dan ook als één van de verantwoordelijken voor de huidige economische crisis.

Uit de nederlagen van de Democraten besluiten dat Obama heeft afgedaan bij de kiezers is niet één, maar veel bruggen te ver. Zowel in Virgina als in New Jersey werden exit polls gehouden die ook peilden naar de populariteit van Obama. Uit deze exit-peilingen blijkt dat Obama vrij populair blijft in Virginia en New Jersey. Maar dat Obama blutsen oploopt is juist. De zenuwachtigheid zal wat groter worden bij de Democraten met het oog op de parlementsverkiezingen in 2010. Maar uit deze nederlagen moeten de Democraten vooral lessen trekken. Obama won de verkiezingen omdat hij een sterke, integere kandidaat was én intensief campagne voerde. Twee elementen die de Democratische kandidaten in Virginia en New Jersey niet hadden. Wees er maar zeker van dat Obama en zijn team lessen zullen trekken uit deze resultaten.

22:00 Gepost in Actualiteit | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.