04-11-09

Barack Obama, één jaar na de overwinning

P110209PS-0239 by The White House.Exact een jaar geleden won Barack Obama de presidentsverkiezingen. De torenhoge verwachtingen van veel kiezers zijn ondertussen wat bijgesteld, maar ontgoocheling is vooralsnog niet. Barack Obama blijft een populaire president. Gemeten naar normale maatstaven heeft Obama ook een goed eerste jaar gehad. Hij nam verreikende en vaak impopulaire maatregelen om de economie er terug bovenop te trekken. De maatregelen waren duur en niet altijd even efficiënt, maar Obama toonde daadkracht. Nu er tekenen van een economisch herstel komen, zijn de meeste economen het erover eens dat Obama een diepere recessie heeft voorkomen.

Een ander dossier waar Obama hard aan werkt is dat een moderne ziekteverzekering. Het is nu al duidelijk dat Obama niet die hervorming zal kunnen realiseren die hij voor ogen had, maar dat het een variant zal worden. Zelfs met die variant wordt dit de belangrijkste sprong in het sociale stelsel sinds de jaren zestig voor Amerika. Hiermee lost hij een belangrijke kiesbelofte in.

In het buitenland heeft Obama veel aanzien verworven. Hij heeft van Amerika terug een internationale speler gemaakt en niet een land dat zich terugtrekt in isolationisme. Hij kreeg er zelfs al, tot zijn eigen verrassing, de Nobelprijs voor de Vrede voor.

Zijn droom om ook met de Republikeinen samen te werken wordt moeilijk gerealiseerd. Niet dat Obama het niet probeert. Hij reikt de Republikeinen meermaals de hand, maar zij negeren die. De Republikeinen kiezen voor aanhoudende aanvallen die vaak onder de gordel zijn. Ondanks de moeilijke economische crisis blijft Obama populair. Zo'n 52 % van de Amerikanen staat achter zijn beleid, dat is bijna het percentage dat op hem stemde een jaar geleden. Dat is een puike score. Ronald Reagan stond na één jaar presidentschap op 41%, ook op een ogenblik dat de economie slecht ging.

18:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.