15-10-09

Hervorming gezondheidszorg stap dichterbij

P090909PS-0690 by The White House.De Senaatscommissie voor Financiën heeft een voorstel goedgekeurd voor hervormingen in het Amerikaanse stelsel van de gezondheidszorg. Dit is een belangrijke overwinning voor Barack Obama. Het plan wil dat iedere Amerikaan verplicht is om een ziektekostenverzekering af te sluiten. Op dit moment heeft één op de zes Amerikanen geen verzekering, het gaat om 50 miljoen Amerikanen. Oorspronkelijk was het de bedoeling er een vrijwillige overheidsverzekering in te bouwen, een soort ziekenfonds, maar dat stuitte op teveel verzet. De Republikeinen, maar ook sommige Democraten, vrezen dat de gezondheidszorg te duur zal worden. Bij de stemming was er één Republikein in de Senaatscommissie die heeft meegestemd, Olympia Snowe. Zij liet weten dat dit niet de ideale wet is voor haar, maar wel een historische stap.

Nu is het wachten op de Senaat. Daar hebben de Democraten de kleinst mogelijke meerderheid. Daarna wordt het voorstel voorgelegd aan de voltallige Senaat. In het Huis van Afgevaardigden is al een gezondheidswetsvoorstel aangenomen. De twee voorstellen worden omgesmeed tot een definitief wetsvoorstel, dat dan opnieuw aan beide Kamers wordt voorgelegd. Het worden dus nog moeilijke en spannende maanden voor Obama, maar het ziet er naar uit dat stap per stap een historische change in de maak is.

17:30 Gepost in Actualiteit | Commentaren (0)

14-10-09

Barack Obama aan het werk in de Situation Room

In de Situation Room van het Witte Huis vergadert Barack Obama met de regelmaat van de klok met zijn Nationale Veiligheidsraad. Daar worden de thema's inzake nationale en internationale veiligheid besproken. Het Witte Huis gaf foto's vrij van enkele vergaderingen. Op de foto's herkent u naast Barack Obama o.a. Joe Biden, vice president en Hillary Clinton, minister van Buitenlandse Zaken.

P100909PS-0418 by The Official White House Photostream.P093009PS-0222 by The Official White House Photostream.P092909PS-0233 by The Official White House Photostream.P100709PS-0353 by The Official White House Photostream.

21:30 Gepost in Actualiteit | Commentaren (0)

10-10-09

Reactie Barack Obama na toekenning Nobelprijs

17:00 Gepost in Actualiteit | Commentaren (0)

09-10-09

Barack Obama krijgt Nobelprijs voor de Vrede

P080609PS-0660 by The Official White House Photostream.Het Nobelcomité in Oslo heeft bekend gemaakt dat Barack Obama de Nobelprijs voor de Vrede krijgt. Obama krijgt de onderscheiding voor zijn buitengewone inspanningen om de internationale diplomatie en samenwerking tussen volkeren te versterken. De keuze voor Obama komt als een complete verrassing. Het beste bewijs daarvan is dat het Witte Huis niet geen reactie klaar nadat het nieuws bekend was gemaakt. Regeringswoordvoerder Robert Gibbs stuurde wel een e-mail aan tv-zender CBS, die uit slechts één woord bestaat: „WOW”. Ook zei een andere regeringsfunctionaris dat Obama 'nederig' is na de toekenning. Obama kreeg ook niet het gebruikelijke telefoontje een uur voor de bekendmaking in Oslo. Een president midden in de nacht wakker maken is niet iets wat je zou moeten doen vindt de voorzitter van het Noorse Nobelcomité. Normaal krijgt de winnaar een uur van tevoren een seintje, maar op het moment van de bekendmaking was het 5 uur 's ochtends in Washington.

15:00 Gepost in Actualiteit | Commentaren (0)