10-09-09

Obama in de tegenaanval: tijd voor spelletjes is voorbij

decorationMet zijn live uitgezonden toespraak tot het verenigd Congres trekt Obama het initiatief over zijn ambitieuze hervorming van de gezondheidszorg opnieuw naar zich toe. De Republikeinen noemen de hervorming een  roekeloos experiment. Medestanders drukten de president op het hart om agressiever te reageren op de vele beschuldigingen. Obama diende zijn criticasters fors van antwoord.

Beweringen over doodspanels, waarbij de overheid zou beslissen wie verzorging krijgt en wie niet, veegde hij van tafel als regelrechte leugens. Republikeinse congresleden reageerden hierop met boegeroep. Toen Obama zei dat illegale immigranten onder zijn plan geen gezondheidszorg zouden krijgen, schreeuwde een Republikeinse congreslid 'Je liegt!'. De senator verontschuldigde zich ondertussen al voor zijn reactie.

Obama stelde in zijn toespraak ook de Amerikanen gerust die vandaag al een ziekteverzekering hebben. Vooral gepensioneerden maken zich zorgen dat een hervorming tot een verslechtering zou kunnen leiden.

Barack Obama herhaalde dat hij voor het einde van het jaar een wet wil ondertekenen over de hervorming van de gezondheidszorg. Obama toonde zich zeer vastberaden. Hij zei dat hij niet de eerste president is die deze zaak ter harte neemt, maar dat hij vastbesloten is de laatste te zijn.

De president herhaalde ook nog eens zijn steun voor een zogenaamde publieke optie, waarbij de overheid een verzekeringsplan zou aanbieden als alternatief voor de privéverzekeraars. Republikeinen zijn gekant tegen deze optie, net als enkele conservatieve Democraten. Obama liet wel verstaan te willen onderhandelen op dit punt.

20:30 Gepost in Actualiteit | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.