25-07-09

Populariteit Obama kent een dip

decorationNa zes maanden presidentschap kent de populariteit van Barack Obama een duidelijke dip. Veel Amerikanen vragen zich af hoe Obama de hervorming van het Amerikaanse gezondheidssysteem gaat financieren en zijn bang nu Amerika in de zwaarste economische crisis zit in 80 jaar. Die angst begint bij sommigen om te slaan in teleurstelling. Zij hadden verwacht dat Obama de crisis in een handomdraai zou oplossen. Obama heeft zijn kiezers nochtans altijd gewaarschuwd dat dit niet het geval zou zijn. Opvallend is ook dat het vooral de onafhankelijke stemmers en de gematigde Democraten zijn waar Obama aan populariteit inboet. Zij waren de kiezers die hem cruciale overwinningen opleverden in de onvoorspelbare 'swing states'. Maar Obama hoeft zich nog niet meteen zorgen te maken. De geschiedenis leert dat het cijfer na zes maanden niets zegt over het uiteindelijke succes van het presidentschap.

11:30 Gepost in Actualiteit | Commentaren (1)

Productie F22 wordt stopgezet

De Amerikaanse Senaat heeft beslist de verdere productie van het dure gevechtsvliegtuig F22 stop te zetten. Dat is een klinkende overwinning voor Barack Obama en zijn minister van Defensie, Robert Gates. Het vliegtuig was een symbool geworden voor de “oude strategie” die nog uitging van de situatie van de Koude Oorlog. Hoewel de beslissing enkel over de bouw van zeven nieuwe F22’s gaat zijn de politieke implicaties van de overwinning niet te onderschatten. De stopzetting van de bouw van de F22 leveren een besparing op van 1,75 miljard dollar en zijn een grote nederlaag voor militaire toeleveranciers. Militaire analisten zien in de beslissing een strategische koerswijziging in het militaire denken van de Verenigde Staten. Amerika trekt duidelijk lessen uit de oorlogen in Irak en Afghanistan om de strategie van tijdens de Koude Oorlog van zich af zou schudden klinkt het daar.

10:30 Gepost in Actualiteit | Commentaren (0)

24-07-09

Obama verdedigt hervorming zorgverzekering

decorationBarack Obama wil nog voor het einde van het jaar maatregelen nemen die moeten leiden tot een volwaardige zorgverzekering. Hij verdedigde zijn plannen tijdens een live uitgezonden persconferentie in prime time. De maatregelen houden een verlaging van de ziektekosten in en een vergroting van het bereik van de zorgverlening. Obama zei dat hij een grote overeenstemming in het Congres ziet om een hervorming door te voeren, maar dat nog een paar discussiepunten moeten worden uitgewerkt.

Obama zei in zijn toespraak dat het debat geen spel is en dat het ook niet om hem gaat, want hij heeft als president, samen met de leden van het Congres, een prima zorgverzekering. Hij bendadrukte dat het nu om de gewone Amerikanen gaat die de last moeten dragen van een probleem dat Washington al decennia niet oplost.

Obama heeft van een betaalbare zorgverzekering een topprioriteit gemaakt in zijn eerste jaar in het Witte Huis. Critici wijzen op de enorme kosten van de voorgestelde hervorming: zo'n 700 miljard euro. De president heeft zijn plannen de voorbije tien dagen ook hardnekkig gepromoot. Volgens analisten is dit de eerste grote test voor Obama's politieke slagkracht en moet nu duidelijk worden hoever hij wil gaan om zijn agendapunten waar te maken. 

15:00 Gepost in Actualiteit | Commentaren (0)

Obama wil opheffing VN-sancties voor Irak

decoration
Barack Obama vindt dat Irak niet langer hoeft te boeten voor de invasie van Koeweit in 1990. Obama verklaarde dit na een ontmoeting met de Iraakse premier al-Maliki in het Witte Huis. De Iraakse premier vraagt al enige tijd dat de VN de strafmaatregel intrekt tegen Irak. Zo zou Irak miljarden schadevergoeding moeten betalen aan Koeweit. Obama vindt dat niet terecht en wil Irak niet laten opdraaien voor fouten die werden gemaakt door een ander regime in Irak.

14:00 Gepost in Actualiteit | Commentaren (0)

Bemanningsleden Apollo 11 gehuldigd

13:00 Gepost in Actualiteit | Commentaren (0)

17-07-09

Geen spanningen tussen Obama en Clinton

P071509PS-0306 by The Official White House Photostream.De woordvoerder van Barack Obama ontkent dat er spanningen zijn tussen de Amerikaanse president en minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton. De geruchten begonnen de ronde te doen omdat Clinton de voorbije weken niet meeging met Obama tijdens enkele grote reizen, zoals naar Rusland. Obama's woordvoerder, Robert Gibbs, zegt dat de zogezegde onenigheden deel uit maken van het normale, kleine idiote spelletje in Washington. Bovendien was Clinton de voorbije weken ook geïmmobiliseerd wegens een gebroken elleboog.

 

12:30 Gepost in Actualiteit | Commentaren (0)

14-07-09

Paus ontvangt Barack en Michelle Obama

P071009PS-0569 by The Official White House Photostream.P071009PS-0501 by The Official White House Photostream.P071009PS-0433 by The Official White House Photostream.

22:30 Gepost in Actualiteit | Commentaren (1)

Enthousiast onthaal voor Obama in Ghana

P071109PS-0794 by The Official White House Photostream.Ghana was het eerste Afrikaanse land dat Barack Obama bezocht als president. Het was een bijzonder veelbetekenende reis, zei hij kort voor zijn terugvlucht. Obama zou nooit de aanblik van zijn dochters vergeten in Ghana, nakomelingen van Afrikanen en Afro-Amerikanen. De familie van de president bezocht een voormalig slavenfort in Cape Coast, op ongeveer 160 kilometer van de Ghanese hoofdstadt Accra. Van bij zijn aankomst tot zijn afscheid kwamen duizenden mensen bijeen om hem te verwelkomen. Obama hield ook een toespraak in het Ghanese parlement en de reacties waren positief. Obama riep daarin de Afrikanen op om de strijd met corruptie en tirannie aan te gaan. Ook wees hij hen op hun verantwoordelijk om de toekomst van het continent vorm te geven. Verder had hij het over zijn Afrikaanse roots. 

20:00 Gepost in Actualiteit | Commentaren (0)