26-05-09

Obama wil Sotomayor in Hooggerechtshof

Barack Obama heeft Sonia Sotomayor voorgedragen als opperrechter in het Amerikaanse Hooggerechtshof. De Amerikaanse Senaat moet de voordracht nog goedkeuren. Sotomayor is 54 jaar en afkomstig van Puerto Rico. Ze is nu rechter bij het nationale hof van beroep en zou de eerste opperrechter worden van Latijns-Amerikaanse. Obama prees Sotomayor bij de voordracht als ,,een inspirerende vrouw" met de intelligentie en compassie om de grondwet met wijs inzicht te interpreteren.

22:00 Gepost in Actualiteit | Commentaren (0)

20-05-09

Auto's moeten schoner en zuiniger

Barack Obama maakt werk van schone en zuinigere wagens. Hij kondigde nieuwe normen aan voor de uitstoot van broeikasgassen en brandstofverbruik aan en sprak van een historisch keerpunt. Oude voertuigen moeten worden vervangen door zuinigere en schonere wagens. Dit moet ervoor zorgen dat minder olie wordt geïmporteerd en biedt kansen aan de Amerikaanse auto-industrie. 

De nieuwe normen zijn ook bedoeld om een eind te maken aan conflicten tussen de federale overheid en verschillende staten, zoals Californië, die strengere maatstaven hanteren. De normen zijn minder scherp dan deze staten zouden willen, maar ze hoeven nu niet meer hun eigen standaarden op te stellen en te controleren. Dit betekent voor het krap bij kas zittende Californië een voordeel. De gouverneur van Californië, Arnold Schwarzenegger, was dan ook aanwezig bij de aankondiging van Obama in het Witte Huis. De auto-industrie moet haar verzet staken omdat de Amerikaans overheid miljoenen pompt in de auto-industrie om hen te redden. Obama maakt dus handig gebruik hiervan om de forcing te voeren.

21:30 Gepost in Actualiteit | Commentaren (0)

19-05-09

Obama ijvert bij Netanyahu voor tweestatenoplossing

Barack Obama heeft tijdens zijn ontmoeting met de Israëlische premier Netanyahu erop aangedrongen om terug werk te maken van het vredesproces met de Palestijnen. Obama ijvert voor een autonome staat voor de Palestijnen en vindt dat Israël de plicht heeft om de uitbreiding van joodse nederzettingen op Palestijns grondgebied stop te zetten. Netanyahu zei aan Obama dat Israël bereid is om samen te leven met de Palestijnen en om terug vredesgesprekken aan te knopen. De Palestijnen moeten wel het bestaansrecht van Israël erkennen en van een aparte Palestijnse staat kan geen sprake zijn, enkel van zelfbestuur binnen Israël. De Palestijnse president Abbas noemde de woorden van Obama bemoedigend. Abbas was echter ontgoocheld over de uitspraken van Netanyahu.

19:30 Gepost in Actualiteit | Commentaren (0)

18-05-09

Obama verdedigt abortus in Universiteit van Notre Dame

Barack Obama sprak aan de katholieke Universiteit van Notre Dame (Illinois) de afgestudeerde studenten toe die hun diploma gingen ontvangen. Hij kreeg ook een eredoctoraat. De voorbije dagen was er protest gerezen binnen de Universiteit omdat Obama het recht op abortus en stamcelonderzoek verdedigt. In zijn toespraak zei Obama dat hij weet dat voor- en tegenstanders van abortus 'onverzoenbaar' zijn. Maar Obama week niet af van zijn standpunt dat abortus toegelaten moet blijven. Hij riep wel op om inspanningen te leveren om het aantal ongewenste zwangerschappen te verminderen en adoptie meer mogelijk te maken. Obama kreeg bij zijn intrede een daverend applaus van de 12.000 aanwezigen. Bij het begin van zijn speech werd hij minstens driemaal onderbroken.

Speech Obama in Universiteit van Notre Dame (deel 1)

Speech Obama in Universiteit van Notre Dame (deel 2)

Speech Obama in Universiteit van Notre Dame (deel 3)

18:00 Gepost in Actualiteit | Commentaren (0)

16-05-09

Barack Obama lanceert zijn hervorming van de gezondheidszorg

15:00 Gepost in Actualiteit | Commentaren (0)

11-05-09

Hoe grappig is Obama?

Elk jaar organiseren de correspondenten van het Witte Huis een etentje waar ook de president bij aanwezig is. De sfeer is altijd los en dan wordt er van de president verwacht om een leuke toespraak te geven. Georges W. Bush was daar een kei in. Hij gaf zelfs eens een toespraak samen met een dubbelganger van hem. Dit jaar was Barack Obama voor het eerst te gast. Het was zeker leuk maar er is nog wat werk aan de winkel om grappiger te worden dan zijn voorganger.

 Toespraak Obama voor correspondenten Witte Huis (deel 1)

 Toespraak Obama voor correspondenten Witte Huis (deel 2) 

17:30 Gepost in Actualiteit | Commentaren (0)

06-05-09

Barack Obama en Joe Biden gaan hamburger eten

18:30 Gepost in Actualiteit | Commentaren (0)

01-05-09

Toespraak Obama over zijn eerste 100 dagen als president

23:30 Gepost in Actualiteit | Commentaren (0)