30-03-09

Obama stelt harde eisen aan autofabrikanten

21:30 Gepost in Actualiteit | Commentaren (1)

Topman GM neemt ontslag op verzoek van Obama

Rick Wagoner, de topman van General Motors, neemt ontslag op uitdrukkelijke verzoek van Barack Obama. Het ontslag kadert in het reddingsplan voor de Amerikaanse autosector dat zal leiden tot grotere staatssteun aan GM en concurrent Chrysler, maar onder zeer strikte voorwaarden. Wagoner was het symbool geworden van een topman die er niet in geslaagd is de Amerikaanse automobielbouwer aan te passen aan de huidige realiteit. Voor Obama was Wagoner dus ongeloofwaardig geworden om zijn reddingsplan uit te voeren.

17:30 Gepost in Actualiteit | Commentaren (0)

28-03-09

Een nieuwe strategie voor Afghanistan en Pakistan

11:30 Gepost in Actualiteit | Commentaren (0)

25-03-09

Topkader AIG geeft bonussen terug

Het topkader van verzekeraar AIG zal 50 miljoen dollar bonussen terug betalen. Dat maakte de openbaar aanklager van de staat New York Andrew Cuomo bekend. De voorbije week heeft Cuomo AIG zwaar onder druk gezet daarvoor. Over de bonussen was veel ophef ontstaan omdat het bedrijf in totaal 170 miljard dollar aan overheidssteun ontving. Barack Obama was woedend over de enorme bonussen en eiste dat ze werden terugbetaald. Vorige week keurde het Congres ook een wet goed om via een belasting van 90% de uitkering van de bonus feitelijk ongedaan te maken.

17:00 Gepost in Actualiteit | Commentaren (0)

23-03-09

Booschap van Barack Obama aan de Iraanse bevolking

21:00 Gepost in Actualiteit | Commentaren (0)

20-03-09

Kleine uitschuiver Obama bij Jay Leno

Gisteren was Barack Obama te gast in de Tonight Show van Jay Leno. Politici die campgne voeren komen dolgraag langs in de populaire talkshow. Maar het is uniek dat een zittend president er ook komt. Tijdens de show bracht Obama zijn economische plannen onder de aandacht en hekelde hij de bonussen die verzekeraar AIG aan topmedewerkers uitkeerde. Obama verzekerde dat hij er alles aan doet om de bonussen terug te krijgen.

Maar Obama beging ook een kleine uitschuiver toen hij vertelde dat hij leerde bowlen in het Witte Huis. Hij grapte dat zijn bowlingcapaciteiten nu nog vergelijkbaar waren met die van de Special Olympics. Tijdens de terugvlucht na de uitzending verduidelijkte een woordvoerder van het Witte Huis dat Obama geen gehandicapten had willen kwetsen en hij alleen maar met zijn eigen bowling-talent wilde lachen.

Obama bij Jay Leno (deel 1)

Obama bij Jay Leno (deel 2)

13:30 Gepost in Actualiteit | Commentaren (0)

19-03-09

Obama gaat Taliban in Pakistan aanpakken

De Amerikaanse president Barack Obama zal de militaire operaties tegen de Taliban en Al-Qaida uitbreiden naar Pakistan. Al-Qaida en de Taliban opereren immers meer en meer vanuit de Pakistaanse provincie Baloechistan. Spilfiguur daar is de vroegere leider van de taliban, mollah Omar. De Amerikanen gaan nu met onbemande vliegtuigen (de predators, zie foto) gerichte luchtaanvallen uitvoeren tegen doelwitten in Baloechistan. De Pakistaanse regering heeft al scherpe kritiek geuit op de plannen van de Amerikanen. Maar deze kritiek is window dressing omdat de Pakistaanse regering in het geheim toelating geeft om de Amerikaanse vliegtuigen te laten opstijgen op Pakistaans grondgebied. Het probleem is namelijk dat Pakistan de provincie Baloechistan niet onder controle staat van het bewind in Islamabad. Het komt de Pakistaanse leiders dan ook goed uit dat de Amerikanen daar actie ondernemen.

19:30 Gepost in Actualiteit | Commentaren (0)

16-03-09

Barack Obama wil bonussen AIG blokkeren

Barack Obama is niet te spreken over de bonussen die verzekeraar AIG uitkeert aan enkele topmensen. De verzekeraar staat immers op de rand van het bankroet en heeft 125 miljard euro aan overheidssteun gekregen. Het besluit van AIG om zo'n 115 miljoen euro aan bonussen uit te betalen aan zijn topkader stuit dan ook op groot protest. Obama zei dat hij "stikt van woede" over dit besluit. Obama heeft aan zijn minister van Financiën de opdracht gegeven om te proberen de uitbetaling van deze bonussen te blokkeren. De nieuwe baas van AIG zegt dat hij wettelijk verplicht is om die bonussen uit te keren. Hij heeft wel gezegd dat hij bereid is om het systeem van bonussen bij AIG te herzien.

20:30 Gepost in Actualiteit | Commentaren (0)