30-01-09

Obama vindt bonussen Wall Street schandalig

President Obama is bijzonder boos over de riante bonussen voor bankiers op Wall Street. Hij noemt het schandalig dat er in het crisisjaar 2008 voor ruim 18 miljard dollar aan bonussen is betaald, terwijl het Amerikaanse Congres geld in de financiële sector moest pompen. Obama vindt dit het toppunt van onverantwoord gedrag. In deze moeilijke economiche tijden pleit Obama voor meer zelfdiscipline bij de bankiers. Hij trouwens, samen met zijn minister van Financiën, hen persoonlijk deze boodschap overbrengen.

Statement Barack Obama over de bonussen

15:30 Gepost in Actualiteit | Commentaren (0)

Dresscode minder streng in het Witte Huis

De komst van Barack Obama in het Witte Huis betekent een aanpassing voor de medewerkers die daar werken. Zo is de dresscode niet zo streng als bij zijn voorganger George W. Bush. Zijn medewerkers moesten zich altijd aanmelden in pak met das. Obama staat erop dat de dresscode op zaterdag en zondag ’informeel zakelijk’ is. Hij voegde het voorbije weekend de daad bij het woord door een vergadering bij te wonen in pantalon met overhemd en trui.

Ook de dagelijkse routine van Obama wijkt sterk af van die van Bush. Obama gaat aan de slag om 9 uur, dat is twee uur later dan Bush, die ook vroeg ging slapen. Maar dat betekent niet dat Obama daarvoor nog niks heeft gedaan. Tegen 9 uur heeft hij al gefitnest, de kranten gelezen, met zijn gezin ontbeten en dochters Malia (10) en Sasha (7) klaargemaakt voor school. Ook 's avonds eet Barack Obama samen met zijn gezin. Daarna trekt hij zich terug in het Oval Office, waar hij vaak tot 22 uur documenten leest. Obama is volgens ingewijden heel tevreden thuis te kunnen werken. Na de slopende campagne waar hij veel van huis weg was is hij nu blij dat hij terug bij zijn kinderen woont en samen met hen kan eten.

Tenslotte is het in het Witte Huis ook letterlijk warmer geworden. Obama houdt ervan om de verwarming hoog te zetten. „Je kunt er nu orchideeën kweken", aldus zijn campagnestrateeg en huidig adviseur David Axelrod.

14:30 Gepost in Actualiteit | Commentaren (0)

29-01-09

Huis van Afgevaardigden keurt reddingsplan Obama goed

decoration
Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft het economisch stimuleringsplan van president Obama goedgekeurd. Het plan zal 825 miljard dollar kosten. Van het bedrag zal 275 miljard worden gebruikt voor lastenverlagingen en 540 miljard zal worden geïnvesteerd in openbare werken, nieuwe technologieën en de renovatie van scholen. Obama hoopt met zijn plan drie miljoen jobs te behouden of te creëren.

Obama had een oproep gedaan aan de Republikeinen om zijn plan te steunen. Maar geen enkele Republikein deed dat. In totaal stemden 244 afgevaardigden voor en 188 tegen. De Republikeinen menen dat de belastingverlagingen niet ver genoeg gaan en vinden het hele pakket te duur.

17:00 Gepost in Actualiteit | Commentaren (0)

27-01-09

Eerste TV-interview Obama is voor Arabische zender

Barack Obama blijft verrassen als president. Hij koos ervoor om zijn eerste TV-interview als president te geven aan de Arabische zender Al Arabiya. In het interview reikt hij de hand uit naar de Moslimwereld. De symbolische keuze en de boodschap van Obama zijn een radicale ommezwaai tegenover het beleid van George W. Bush. Obama liet verstaan bereid te zijn om te 'luisteren, eerder dan om te overheersen'.

Interview Barack Obama met Al Arabiya (deel 1)

Interview Barack Obama met Al Arabiya (deel 2)

20:30 Gepost in Actualiteit | Commentaren (0)

Barack Obama draait milieubeleid Bush terug

decoration
President Obama neemt nu ook het milieubeleid van Bush onder handen. Barack Obama wil dat de VS minder afhankelijk worden van andere landen voor hun energiebevoorrading. Ook wil hij de uitstoot van broeikasgassen doen dalen.

Hiermee maakt Obama duidelijk komaf met de politiek van Bush. Obama wil dat de hele wereld samenwerkt in de strijd tegen de opwarming van het klimaat en hij wil dat de VS daarin een hoofdrol speelt in plaats van een bijrol.

Obama wil ook dat auto's zuiniger gaan rijden. In 2007 werd een wet goedgekeurd die de sector daartoe verplichtte. Maar de regering-Bush vaardigde nooit geen uitvoeringsbesluiten uit zodat de wet dode letter bleef. President Obama gaf aan het ministerie van Transport de opdracht om maatregelen uit te werken die de wet in de prakrijk kunnen omzetten. De autoproducenten zullen daardoor vanaf 2011 zuiniger modellen op de markt moeten brengen.

Ook wil Obama niet langer dat 'Washington' staten blokkeert die extra milieumaatregelen willen nemen. Zo wilde de staat Californië autbouwers verplichichten om de uitstoot tegen 2016 met een derde te verminderen. Maar het Agentschap voor de Bescherming van het Milieu (EPA) had zich onder het beleid van Bush verzet tegen deze wet. Nochtans hadden dertien staten zich aangesloten bij Californië, samen goed voor de helft van de automarkt. Obama heeft nu aan het nationale milieu-agentschap EPA gevraagd om Californië toe te laten strengere normen op te leggen voor de uitstoot van wagens.

19:00 Gepost in Actualiteit | Commentaren (0)

24-01-09

Obama wil herstelplan binnen maand rond hebben

21:00 Gepost in Actualiteit | Commentaren (0)

Obama breekt met abortusbeleid Bush

President Obama heeft het verbod geschrapt dat internationale hulporganisaties die abortus uitvoeren of er informatie over geven niet kunnen rekenen op financiële steun van de overheid. Met deze beslissing schroeft Obama weer een besluit terug van  George W. Bush. Deze laatste schrapte elke vorm van financiële steun voor deze organisaties. Op die manier kwamen zij voor een moeilijke keuze te staan. Ofwel ontvingen ze staatsteun en zwegen ze over abortus, ofwel verdedigden abortus maar bleven ze verstoken van overheidsgeld. Met de beslissing van Obama zullen deze organisaties, die in de derde wereld anticonceptie en aidspreventie verstrekken, nu niet langer van Amerikaanse financiële hulp verstoken blijven.

20:00 Gepost in Actualiteit | Commentaren (0)

23-01-09

'Blackberry' wordt 'Barackberry'

Obama wou zijn Blackberry niet inleveren als president. De veiligheidsdiensten zagen dat echter niet zitten. Maar hij mag zijn geliefkoosde Blackberry nu toch houden. Zijn toestel werd volledig 'spionageveilig' gemaakt. De BlackBerry van Obama kreeg al een nieuwe naam: de BarackBerry. De Amerikaanse geheime diensten bouwden het toestel zodanig om dat Obama's e-mails niet gehackt kunnen worden. Ook de gps-module kan de locatie van de president niet meer verraden. Het toestel kreeg ook een techniek ingebouwd die Obama's stem automatisch verdraait en alle uitgaande berichten automatisch versleutelt. Kostprijs: 3.350 dollar.

14:00 Gepost in Actualiteit | Commentaren (0)