06-01-09

Obama kiest oud-stafchef Panetta als CIA-baas

Aankomend president Barack Obama is vandaag naar Washington verhuisd en heeft tevens de laatste belangrijke post in zijn kabinet ingevuld. De keuze viel wederom op een oudgediende van voormalig president Bill Clinton: oud-stafchef Leon Panetta gaat de CIA leiden.

Dat hebben ingewijden maandag gezegd. Het Witte Huis heeft de benoeming nog niet bevestigd.

Weinig ervaring
De keuze van
Panetta bij de CIA is enigszins opmerkelijk aangezien het oud-Congreslid weinig ervaring heeft met nationale veiligheid. De 70-jarige Panetta heeft zijn sporen vooral verdiend als stafchef van Clinton (1994-1997) en gedurende de zestien jaar dat hij in het Congres zat.

Ook was hij lid van de studiegroep Irak, een commissie die onderzocht hoe de oorlog het best kon worden beëindigd. Het advies dat de commissie uitbracht – een gefaseerde terugtrekking –  werd grotendeels genegeerd door de regering van president George W. Bush.

Martelen
Panetta wordt gezien als een absolute tegenhanger van huidig CIA-baas
Michael Hayden. Hayden wordt bekritiseerd door Democraten en mensenrechtenorganisaties omdat de CIA gevangenen zou martelen.

Andere namen die worden genoemd in Washington zijn die van gepensioneerd admiraal Dennis Blair als het nieuwe hoofd van de Amerikaanse binnenlandse veiligheidsdiensten en oud-generaal bij de marine James Jones als zijn adviseur.

20:00 Gepost in Actualiteit | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.