05-01-09

Stimuleringsplan VS komt er pas in februari

‘We willen zeker dat het Huis van AFgevaardigden het hulppakket niet later dan eind deze maand goedkeurt’, zei Steny Hoyer gisteren op de televisiezender Fox News. Daarna moet het voorstel nog eens naar de Senaat. En dan is het al half februari voor het op de tafel van Barack Obama beland, rekende Hoyer uit.

Obama keerde eind vorige week terug van zijn kerstvakantie en installeerde zich met zijn gezin in Washington om zich voor te bereiden op zijn eedaflegging, op 20 januari. Obama benadrukte dat het economische herstel zijn prioriteit blijft. ‘Als we niet snel en krachtig optreden, dreigt een nog sterkere economische achteruitgang’, zei Obama in een radiotoespraak.

Werkloosheid

Obama waarschuwde dat de werkloosheid boven de 10 procent kan uitkomen. Economen verwachten volgens het agentschap Bloomberg dat de Amerikaanse economie in het laatste kwartaal van 2008 met 4,3 procent kromp. Dat zou de sterktse daling zijn sinds 1982.

Obama en zijn medewerkers werken aan een plan waarbij ze onder meer belastingsverlagingen en investeringen in infrastuctuur combineren om de groei op te krikken. De opvolger van president George Bush wil ook 3 miljoen banen creëeren. Dat zou volgens de Democraten zowat 850 miljard dollar kosten.

Obama wil ruime Republikeinse steun voor zijn stimuleringsplan. Maar in ruil eisen de Republikeinen inspraak in de uitwerking van de stimuleringsplannen. Zij maken zich zorgen dat de nieuwe regering te hard van stapel loopt.

21:00 Gepost in Actualiteit | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.