05-01-09

Bill Richardson laat functie in regering Obama vallen

Bill Richardson, die in de VS minister van Handel zou worden in de regering Obama, verzaakt aan zijn functie. Reden voor de beslissing van Richardson, momenteel nog gouverneur van New Mexico, is een gerechtelijk onderzoek naar een bedrijf dat zijn politieke activiteiten sponsorde en later een groot overheidscontract binnenhaalde in Richardsons staat.

Bedrijf
Richardson zegt in een mededeling dat hij en zijn administratie "in alle zaken juist gehandeld hebben", maar dat het "lopende onderzoek voor een onhoudbare vertraging zou hebben gezorgd in het benoemingsproces". Centraal in de zaak staat het bedrijf CDR Financial Products, uit Beverly Hills in Californië. In 2004 haalde het bij de overheid van New Mexico twee consultancycontracten binnen ter waarde van alles samen 1,4 miljoen dollar (nu ongeveer 1 miljoen euro).

Vervanger
Daarvoor had het bedrijf grote bijdragen geleverd aan enkele politieke comités van Richardson. Het gerecht in New Mexico onderzoekt nu of de consultancyopdrachten iets te maken hebben met die bijdragen. De tot president verkozen Barack Obama heeft de terugtrekking van Richardson aanvaard, en deed dat naar eigen zeggen met "grote spijt". Obama heeft nog iets meer dan twee weken om een vervanger voor Richardson te vinden. Op 20 januari legt hij de eed als president af.

decoration

17:30 Gepost in Actualiteit | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.