31-12-08

Blagojevich blijft Obama uitdagen

De Democratische gouverneur van Illinois, Rod Blagojevich, heeft dinsdag dan toch zelf een opvolger benoemd voor toekomstig president Barack Obama als senator voor de staat. Hij blijft daarmee zijn partij en Barack Obama uitdagen. De toekomstige president heeft in een communiqué al aangegeven dat hij Blagojevich' aanpak niet ziet zitten.

Tegen Blagojevich loopt een gerechtelijk onderzoek omdat hij ervan verdacht wordt de senaatszetel aan de hoogstbiedende te hebben willen verkopen. Zijn partijgenoten hadden hem daarom verzocht op te stappen en geen opvolger voor Obama aan te wijzen. Obama vindt dat Blagojevich zijn ontslag moet indienen als gouverneur.

Blagojevich geeft dus aan geen van die verzoeken gevolg en benoemde de 71-jarige zwarte Roland Burris tot opvolger van Obama. 'Laat de beschuldigingen tegen mij deze goede en integere man niet besmetten', aldus Blagojevich dinsdag op een persconferentie.

'Roland Burris is een goed persoon en een bekwaam dienaar van de staat, maar de Democraten kunnen geen beslissing aanvaarden van een gouverneur die beschuldigd wordt van corruptie', aldus Obama in een communiqué.

Burris, voormalig hoofdaanklager van de staat Illinois, heeft intensief gelobbyd voor de zetel, maar hij riskeert het kind van de rekening te worden. De Senaat, die na het vertrek van Obama geen enkele zwarte Amerikaan meer telt, zegt de benoeming van Burris niet te accepteren.

decoration

09:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (1)

27-12-08

Aan zegetocht van Obama komt voorlopig nog geen einde

De aankomende president scoort hoog met zijn opvallende kabinetskeuzes en zijn snelheid van optreden.

Barack Obama gaat nog even door met zijn zegetocht. In een Gallup-peiling onder Amerikanen kwam hij deze week uit de bus als de persoon die ze het meest bewonderen in de wereld. Dat is al meer dan een halve eeuw niet gebeurd met een pas gekozen president. Obama scoort beter in de peilingen dan Bush en Clinton voor hun inauguratie. Ook van Republikeinse zijde krijgt hij applaus.

De verklaring? Exegeten noemen de gebruikelijke wittebroodsweken, die na de perfecte campagne en historische verkiezingsuitslag wellicht wat langer duren.

Maar belangrijker is volgens hen de diepe economische crisis. Zoals de Amerikanen zich rond hun president scharen zodra het land in oorlog is, zo doen ze dat nu rond Obama. Met zulke problemen kunnen ook sceptici weinig anders dan hopen op een snel succes voor de nieuwe president.

Maar Obama heeft ook vertrouwen gewonnen met zijn optreden sinds de verkiezingen. In grotere vaart en met meer discipline dan de meeste nieuwe presidenten, stelde hij binnen zes weken zijn kabinet samen.

Als reden voor die snelheid noemen Obama en zijn medewerkers de economische crisis. Ze willen op 20 januari meteen van start gaan. Het is voor Obama én de VS nu van het grootste belang dat de economie niet in een neerwaartse psychologische spiraal belandt.

Met zijn ordelijke presentatie van het kabinet en zijn ernstige radiopraatjes en interviews over de crisis, neemt Obama een klassieke regel van het crisismanagement in acht: het draait om geruststellende communicatie.

Obama oogst ook bewondering met de mensen die hij heeft benoemd. Hij heeft meer naar competentie en ervaring gekeken dan naar loyaliteit en ideologie. Zo is een centristisch team ontstaan. De economie gaat worden bestuurd door markt-georiënteerde veteranen van de regering-Clinton.

Het buitenlands beleid komt in handen van gematigde types als Hillary Clinton, Bush’ minister van Defensie Robert Gates en generaal Jim Jones, de Nationale Veiligheidsadviseur. Ook de mensen die de transformatie op energie- en klimaatgebied gaan doorvoeren, zijn pragmatici met langdurige ervaring. Het nieuwe ziektekostenstelsel moet komen van Tom Daschle, jarenlang de Democratische leider in het Congres.

Dit alles is teleurstellend voor Obama-aanhangers die zijn belofte om Washington te veranderen letterlijk hebben genomen. Moet de verandering komen van oudgedienden? Obama’s antwoord, bij monde van zijn politiek strateeg Axelrod: ‘Hij zoekt geen mensen die hem een visie moeten geven. Hij stelt een regering samen die zijn visie in praktijk kan brengen.’

Dat klinkt erg zelfverzekerd. Maar Obama lijkt inderdaad geconcentreerd op de uitvoering: hij wil iets gedaan krijgen. Daarbij horen mensen die al weten hoe de politiek werkt, en de steun van een brede coalitie. Republikeinen zijn dezer dagen aangenaam verrast over de ongebruikelijke mate van openheid waarmee de komende president hen benadert.

Obama brengt zo in de praktijk wat hij al jaren predikt: pragmatisme in plaats van ideologische verdeeldheid. Exemplarisch is zijn keuze voor Arne Duncan, het hoofd van Chicago’s openbare scholen, als minister van Onderwijs. Een praktijkman en een hervormer, die het respect geniet van beide kampen in het scherpe ideologische debat over schoolkeuze en beloning van leraren.

‘Als charter schools werken, laten we het dan proberen’', noemde Obama een rechts stokpaardje. ‘Laten we ons niet verblinden door ideologie bij het zoeken naar wat onze kinderen helpt.’ Het is Obama’s variant op Deng Xiaopings woorden bij de introductie van de markt in China: ‘Het maakt niet uit of een kat wit of zwart is, als hij maar muizen vangt.’

Voor de scherp verdeelde politiek van Amerika is dat alleen al een grote verandering. Maar nu moeten de benoemingen nog blijken te werken in de moeizame praktijk van het regeren. Achter de schermen speelt al een conflict over de vraag hoe groen het stimuleringsplan wordt. Nog een paar weken, en Obama’s kat moet daadwerkelijk muizen vangen.

13:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

26-12-08

Meeste Amerikanen tevreden over Obama

Het merendeel van het Amerikaanse volk is tevreden over de manier waarop de toekomstige president Barack Obama de machtsoverdracht regelt. Hij scoorde 82 procent qua tevredenheid bij de Amerikaanse bevolking. Daarmee doet hij het veel beter dan zijn voorgangers. Dat blijkt uit een enquête van CNN en onderzoeksbureau Opinion Research.

Bush en Clinton
In een gelijkaardig onderzoek scoorde huidig president Bush in januari 2001 slechts 65 procent, Bill Clinton deed het in december '92 iets beter met 67 procent. Zelfs de Republikeinen zijn positief over Obama, 61 procent van hen vindt dat hij het goed doet. Dat meldt De Telegraaf.

Ministers
Ook blijkt dat 80 procent van de deelnemers aan de enquête blij is met de benoemde ministers door Obama, wat ook een veel hoger cijfer is dan bij zijn voorgangers. Meer dan 1.000 Amerikanen namen deel aan de telefonische ondervraging.

12:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (1)

Obama neemt afscheid van grootmoeder

decoration
De toekomstige Amerikaanse president Barack Obama heeft afscheid genomen van zijn grootmoeder. Samen met zijn gezin, familie en vrienden woonde hij een herdenking bij in Hawaï. De as van de overleden Toot, zoals Obama haar noemde, werd verstrooid op een strand in Honolulu.

Madelyn Dunham stierf aan de vooravond van de presidentsverkiezingen. Ze werd 86 jaar en leed aan kanker. De kerk waar de herdenking plaats had, was verboden terrein voor de pers. Nadien werd de as van de overledene met uitzicht op de oceaan uitgestrooid. Volgens Fox gebeurde dat op ongeveer dezelfde plaats waar Obama in augustus een bloemenkrans ter ere van zijn overleden moeder legde. Toot was voor Obama een rots in de branding. Ze was verantwoordelijk voor een groot deel van zijn opvoeding.

11:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

Obama-team niet betrokken bij Blagojevich

Barack Obama en zijn naaste medewerkers hebben geen ‘ongepast contact’ gehad met Rod Blagojevich, de van corruptie verdachte gouverneur van de Amerikaanse staat Illinois. Dat blijkt uit intern onderzoek van Obama’s kantoor, waarvan de resultaten dinsdag naar buiten zijn gebracht.

Blagojevic zou onder meer de vrijgekomen senaatszetel van de aanstaande president hebben willen verkopen aan de hoogste bieder. Volgens het interne rapport heeft het team van Obama zich daar niet mee bemoeid.

Geen beloning
Alleen de nieuwe stafchef van het Witte Huis onder Obama, Rahm Emanuel, heeft contact gehad met Blagojevich over de senaatszetel en ook een kandidaat genoemd die zijn voorkeur heeft. Maar hij heeft Blagojevich geen beloning aangeboden om die kandidaat te kiezen, staat in het interne rapport.

De 52-jarige gouverneur ontkent de beschuldigingen en weigert op te stappen. ‘Ik kan niet wachten om de aantijgingen te ontkrachten’, zei hij. Naast een strafrechtelijk onderzoek loopt er ook een onderzoek door een speciale commissie van het Huis van Afgevaardigden in Illinois, dat kan leiden tot het afzetten van de gouverneur.

Speciale verkiezing
Obama, die sinds begin 2005 voor Illinois senator was voordat hij als president werd gekozen, heeft zich herhaaldelijk van Blagojevich gedistantieerd. De nieuwe president is voorstander van een speciale verkiezing voor zijn opvolger.

10:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

22-12-08

Laatste vakantie voor Obama voor ambtsaanvaarding

decorationEen laatste adempauze voor zijn ambtsaanvaarding: de komende Amerikaanse president Barack Obama is gisteren voor een twaalfdaagse kerstvakantie gearriveerd in zijn geboortestaat Hawaii. Daar verblijft hij samen met zijn vrouw Michelle en hun beide dochters Malia (10) en Sasha (7) in een villa aan het exclusieve strand van Kailua op het eiland Oahu. Volgens mediaberichten zullen verschillende vrienden de Obama's gezelschap houden.

Verhuis naar Washington
De toekomstige 'First Family' zal op 1 januari naar Chicago terugkeren en beginnen met het pakken van hun koffers voor de verhuis naar Washington. Obama treedt in functie op 20 januari, maar eerder al zullen Malia en Sasha de lessen beginnen in hun nieuwe school in Washington D.C.

Obama zal tijdens zijn vakantie ook een privébegrafenisplechtigheid voor zijn overleden grootmoeder Madelyn Payne Dunham bijwonen. Ze had Obama samen met haar man grootgebracht en was aan de vooravond van de verkiezingsoverwinning van haar kleinkind op 86-jarige leeftijd gestorven.

18:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

17-12-08

Barack Obama persoon van het jaar

Name GoeshereDe nieuw verkozen Amerikaanse president Barack Obama is door het weekblad Time uitgeroepen tot persoon van het jaar.  Time roemt Obama om de manier waarop hij de positie van machtigste man ter wereld wist te veroveren. "In een van de gekste verkiezingen in de Amerikaanse geschiedenis overwon hij zijn gebrek aan ervaring, twee kandidaten die politieke instituten zijn, een grappige naam en de rassenscheiding om de 44e president van Amerika te worden", aldus Time.

decoration

22:30 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

De groene boodschap van Barack Obama

In de vloed van aanstellingen en persconferenties door de volgende president viel die van maandagmiddag vijf uur misschien nauwelijks op. Maar wat Barack Obama in Chicago aankondigde, is in feite niets minder dan een nieuwe dageraad.

Vanaf 20 januari gaat Amerika zich met volle kracht inzetten tegen de opwarming van de aarde door broeikasgassen. Obama roept de zoektocht naar groene energiebronnen uit tot ‘nationale missie’. ‘Deze keer moet anders worden. Ditmaal kunnen we het niet laten mislukken, en mogen we ons ook niet in slaap laten sussen omdat de prijs aan de pomp weer eventjes omlaag is gegaan.’

Als levend bewijs voor het veranderde denken stond naast Obama de nieuwe minister van Energiezaken: Steven Chu, een Nobelprijswinnaar die pleit voor overheidsmaatregelen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

De regering-Bush trok de invloed van de mens op de opwarming van de aarde in twijfel. Chu vergelijkt dat met de vroegere discussie of roken wel kanker veroorzaakt . Hij leidt een nationaal laboratorium dat alternatieve brandstoffen onderzoekt.

‘Zijn aanstelling is een signaal aan iedereen dat mijn regering wetenschap op waarde schat’, zei Obama, zich afzettend tegen zijn voorganger. ‘Wij zullen besluiten nemen die gebaseerd zijn op feiten, en we begrijpen dat de feiten voortvarend optreden vereisen.’

Obama wil miljoenen banen scheppen bij de productie van wind- en zonne-energie en zuinige auto’s. Tegen de wereld zei hij dat Amerika voortaan ‘leiding zal geven aan de onderhandelingstafel’.

Er komt een speciale coördinator voor energie- en klimaatbeleid in het Witte Huis. Daar en op andere milieuposities heeft hij ervaren mensen benoemd die in beschermingsmaatregelen geloven.

Bij Bush zijn de milieubeschermers soms juist afkomstig uit de vervuilende industrie. Als om het contrast te onderstrepen, drukt diens Witte Huis op de valreep nog maatregelen door waarbij het bedrijfsleven het opnieuw wint van de natuurbescherming.

In Utah wordt ondanks fel plaatselijk protest een groot gebied vlak naast een nationaal park opengesteld voor olie- en gaswinning. De kolenmijnen krijgen hun wet die het makkelijker maakt te lozen op riviertjes. En federale instellingen hoeven bouwplannen voortaan niet meer voor te leggen aan onafhankelijke biologen die beoordelen of ze diersoorten bedreigen.

Obama gaat veel van die maatregelen terugdraaien, liet zijn overgangsmedewerker John Podesta weten. Hij noemde het Utah-besluit ‘onverstandig’. Maar de beslissingen zijn zo getimed, dat terugdraaien niet meteen kan.

 

21:30 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)