26-12-08

Obama-team niet betrokken bij Blagojevich

Barack Obama en zijn naaste medewerkers hebben geen ‘ongepast contact’ gehad met Rod Blagojevich, de van corruptie verdachte gouverneur van de Amerikaanse staat Illinois. Dat blijkt uit intern onderzoek van Obama’s kantoor, waarvan de resultaten dinsdag naar buiten zijn gebracht.

Blagojevic zou onder meer de vrijgekomen senaatszetel van de aanstaande president hebben willen verkopen aan de hoogste bieder. Volgens het interne rapport heeft het team van Obama zich daar niet mee bemoeid.

Geen beloning
Alleen de nieuwe stafchef van het Witte Huis onder Obama, Rahm Emanuel, heeft contact gehad met Blagojevich over de senaatszetel en ook een kandidaat genoemd die zijn voorkeur heeft. Maar hij heeft Blagojevich geen beloning aangeboden om die kandidaat te kiezen, staat in het interne rapport.

De 52-jarige gouverneur ontkent de beschuldigingen en weigert op te stappen. ‘Ik kan niet wachten om de aantijgingen te ontkrachten’, zei hij. Naast een strafrechtelijk onderzoek loopt er ook een onderzoek door een speciale commissie van het Huis van Afgevaardigden in Illinois, dat kan leiden tot het afzetten van de gouverneur.

Speciale verkiezing
Obama, die sinds begin 2005 voor Illinois senator was voordat hij als president werd gekozen, heeft zich herhaaldelijk van Blagojevich gedistantieerd. De nieuwe president is voorstander van een speciale verkiezing voor zijn opvolger.

10:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.