17-12-08

De groene boodschap van Barack Obama

In de vloed van aanstellingen en persconferenties door de volgende president viel die van maandagmiddag vijf uur misschien nauwelijks op. Maar wat Barack Obama in Chicago aankondigde, is in feite niets minder dan een nieuwe dageraad.

Vanaf 20 januari gaat Amerika zich met volle kracht inzetten tegen de opwarming van de aarde door broeikasgassen. Obama roept de zoektocht naar groene energiebronnen uit tot ‘nationale missie’. ‘Deze keer moet anders worden. Ditmaal kunnen we het niet laten mislukken, en mogen we ons ook niet in slaap laten sussen omdat de prijs aan de pomp weer eventjes omlaag is gegaan.’

Als levend bewijs voor het veranderde denken stond naast Obama de nieuwe minister van Energiezaken: Steven Chu, een Nobelprijswinnaar die pleit voor overheidsmaatregelen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

De regering-Bush trok de invloed van de mens op de opwarming van de aarde in twijfel. Chu vergelijkt dat met de vroegere discussie of roken wel kanker veroorzaakt . Hij leidt een nationaal laboratorium dat alternatieve brandstoffen onderzoekt.

‘Zijn aanstelling is een signaal aan iedereen dat mijn regering wetenschap op waarde schat’, zei Obama, zich afzettend tegen zijn voorganger. ‘Wij zullen besluiten nemen die gebaseerd zijn op feiten, en we begrijpen dat de feiten voortvarend optreden vereisen.’

Obama wil miljoenen banen scheppen bij de productie van wind- en zonne-energie en zuinige auto’s. Tegen de wereld zei hij dat Amerika voortaan ‘leiding zal geven aan de onderhandelingstafel’.

Er komt een speciale coördinator voor energie- en klimaatbeleid in het Witte Huis. Daar en op andere milieuposities heeft hij ervaren mensen benoemd die in beschermingsmaatregelen geloven.

Bij Bush zijn de milieubeschermers soms juist afkomstig uit de vervuilende industrie. Als om het contrast te onderstrepen, drukt diens Witte Huis op de valreep nog maatregelen door waarbij het bedrijfsleven het opnieuw wint van de natuurbescherming.

In Utah wordt ondanks fel plaatselijk protest een groot gebied vlak naast een nationaal park opengesteld voor olie- en gaswinning. De kolenmijnen krijgen hun wet die het makkelijker maakt te lozen op riviertjes. En federale instellingen hoeven bouwplannen voortaan niet meer voor te leggen aan onafhankelijke biologen die beoordelen of ze diersoorten bedreigen.

Obama gaat veel van die maatregelen terugdraaien, liet zijn overgangsmedewerker John Podesta weten. Hij noemde het Utah-besluit ‘onverstandig’. Maar de beslissingen zijn zo getimed, dat terugdraaien niet meteen kan.

 

21:30 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.