02-12-08

Bush saboteert milieubeleid Obama

Het Witte Huis keurt op de valreep tientallen maatregelen goed die een verandering van het milieubeleid onder Obama moeilijker maken.

“De regering vaardigt op de valreep nog veel maatregelen uit, sommige daarvan zijn draconisch”, zegt Josh Dorner van de milieuorganisatie Sierra Club. Dergelijke “midnight regulations” kunnen worden uitgevaardigd door het Witte Huis zonder voorafgaand overleg met het parlement of de publieke opinie.

In november werden meer dan zestig van dergelijke regels uitgevaardigd, met de bedoeling de bewegingsruimte van de regering Obama drastisch in te perken.

Enkele voorbeelden:

 • Regels voor industriële landbouw worden opgeheven.
 • Oliemaatschappijen mogen op een miljoen hectare natuurgebied in Utah en Wyoming naar olie gaan boren.
 • De wetgeving over de bescherming van bedreigde diersoorten en het voorkomen van luchtvervuiling wordt uitgehold.
 • Mijnbouwmaatschappijen krijgen nieuwe licenties voor het afgraven van bergtoppen waaronder steenkoolvoorraden schuilgaan.

   

  Volgens een coalitie van 29 belangrijke milieugroeperingen zal in 2009 duidelijk een nieuwe wind door het Witte Huis waaien. De organisatie had vorige week een ontmoeting met het overgangsteam van de nieuwe president en presenteerde haar “stappenplan voor economische stimuli, energie, klimaatverandering en andere urgente milieukwesties.”

  Alaska

  “Er is vooral nood aan maatregelen om Alaska te beschermen”, zegt Schweiger, voorzitter van de National Wildlife Federation. De coalitie eist een onmiddellijke opschorting van de licenties om olie en gas te winnen in de zee rond Alaska en een voorzichtigere aanpak als het gaat om industriële activiteiten in de regio.

 • 19:30 Gepost in Algemeen | Commentaren (1)

  Commentaren

  Schande! Wat een arrogante man is die Bush toch! Nu zijn beleid door de verkiezing van de man die voor 'Change' staat, totaal verworpen wordt, gaat hij nog snel enkele maatregelen goedkeuren die enkel goed zijn voor zijn private club van olie-producenten (die hem overigens twee keer met bergen geld overlaadden voor de verkiezingscampgne). Hiermee hypothikeert hij wel de toekomst van de op ecologisch vlak minst aangetaste regio van de VS en brengt hij door de verdere gevolgen hiervan (stijging zeespiegel) andere gebieden (waaronder Vlaanderen en Nederland) in groter gevaar. Obama zal héél veel werk hebben om de laatste acht desastreuse jaren weer (min of meer) recht te zetten. Ik wens hem alleszinds het beste. Obama, Change must come, and 'Yes, you can'!

  Gepost door: Carli Cooreman | 09-12-08

  De commentaren zijn gesloten.