30-11-08

Afgetreden Obama medewerker terug

Samantha Power, de belangrijke adviseur van Barack Obama die ontslag nam na een pijnlijke uitspraak in de media, is weer in dienst van de aankomend president. Power kwam in maart in de problemen nadat ze Obama’s tegenstander in de voorverkiezingen, Hillary Clinton, “een monster” had genoemd.

Ironisch genoeg is Power nu aan het werk gezet om de overdracht te regelen van het departement waar Hillary Clinton mogelijk de scepter zal gaan zwaaien, Buitenlandse Zaken. Power was hoogleraar aan Harvard en Obama’s adviseur op het gebied van buitenlands beleid.

Power deed haar gewraakte uitspraken in maart, tijdens de verbeten strijd tussen Clinton en Obama. Tegen een Schotse krant noemde ze Clinton een monster, “dat alles wil doen om te winnen.”

Power probeerde nog tevergeefs haar commentaar terug te nemen en zag zich genoodzaakt op te stappen.
 

 

09:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

29-11-08

290.000 sollicitaties voor Obama

Het team dat de overgang voorbereid van president Bush naar president Obama, heeft in de drie weken sinds de Amerikaanse verkiezingen al 290.000 sollicitatiebrieven ontvangen, een absoluut record. Dat meldt de L.A. Times.


Ter vergelijking: George W. Bush kreeg in 2001 44.000 cv’s toegestuurd, Bill Clinton acht jaar eerder 125.000. Sommige adviseurs verwachten dat het uiteindelijke aantal ontvangen brieven voor Obama wel eens boven een miljoen uit kan komen.


De sollicitaties zijn vooral binnengekomen via de site change.gov, die Obama vlak na de verkiezingen lanceerde om zijn visie op zijn aankomende regering te promoten en daarvoor mensen te vinden.


Overspoeld
Ook worden leden van het overgangsteam massaal individueel benaderd. “Prachtig om te zien dat iedereen wil dienen”, zei een anoniem medewerker van Obama, die zijn naam weigerde te geven uit vrees opnieuw overspoeld te worden. “Voor degenen die alles moeten afhandelen, is het een beetje overweldigend.”


Sommige medewerkers hebben hun sporen op internet proberen uit te wissen om te voorkomen dat mensen hen e-mails sturen; pagina’s op netwerksites als Facebook worden op privé gezet. Een andere employé zei zijn moeder te hebben moeten instrueren hoe om te gaan met sollicitanten die hem via haar proberen te bereiken.


Uiteindelijk zullen een hoop mensen teleurgesteld moeten worden: er zijn maar zo’n 8000 banen te vergeven.

 

23:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

25-11-08

Obama presenteert economisch team

decoration
Aankomend president Barack Obama heeft zijn economische kernteam gepresenteerd.

Timothy Geithner wordt voorgedragen als minister van Financiën. Dat nieuws lekte vrijdag al uit. De 47-jarige Geithner is nu directeur van de centrale bank van New York.

Obama presenteerde oud-minister Lawrence Summers als zijn belangrijkste economische adviseur. Summers was eerder anderhalf jaar minister van Financiën onder president Clinton. 

Professor Christina Römer wordt voorzitter van het economisch kernteam.

Voorstellen
Volgens Obama gaan zij meteen aan de slag. Ze moeten met voorstellen komen om de economie er weer bovenop te helpen. 

Ze komen ook met ideeën die de komende twee jaar in Amerika tot tweeënhalf miljoen nieuwe banen moet leiden, beloofde Obama.

19:30 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

22-11-08

Clinton accepteert ministerspost in regering Obama

De aanstaande president van Amerika Barack Obama heeft zijn oude rivaal Hillary Clinton gevraagd de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken in zijn regering te worden. Clinton heeft de baan geaccepteerd.

Dat meldt de Amerikaanse krant The New York Times vrijdagavond op basis van bronnen rond de voormalige First Lady.

Medewerkers van Obama en Clinton willen niet reageren op het bericht. Maar een anonieme medewerker van Clinton zegt tegen de krant dat zij 'helemaal klaar' is voor de belangrijke ministerspost.

Obstakel
De afgelopen week werd er in Amerikaanse media veelvuldig gespeculeerd over de vraag of Clinton was gevraagd en of ze zou instemmen. Belangrijkste obstakel zouden de bijverdiensten van haar echtgenoot Bill Clinton zijn.

Zijn liefdadigheidsfonds kent een lange rij buitenlandse donoren, onder wie verschillende rijke Arabieren. Dat de schijn van belangenverstrengeling tot gevolg kunnen hebben als Hillary minister van Buitenlandse Zaken zou worden.

Met de aanstelling van zijn voormalige tegenstrever zou Obama de eenheid in de Democratische partij weer willen herstellen. Veel aanhangers van Clinton namen het Obama kwalijk dat hij haar niet vroeg als zijn running mate.

Rivalen
Bovendien neemt Obama zo de kritiek weg - eerder geuit door Hillary Clinton en Republikein John McCain - dat hij nauwelijks buitenlandse ervaring heeft.

Zelf heeft Obama aangegeven dat hij een 'team of rivals' (team van rivalen) wil samenstellen, naar het ideaal van de legendarische oud-president Abraham Lincoln.

18:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

Obama's regeringsploeg in wording

De ploeg rond de begin november tot opvolger van de Republikeinse president George Bush gekozen Barack Obama wordt stap voor stap duidelijker. Amerikaanse media speuren naar kopstukken die in januari in Obama's regering zullen zitten. Er zijn opvallend veel oudgedienden van Bill Clinton bij (president 1993-2001). Een kort overzicht:

RAHM EMANUEL(48): Deze Democratische politicus uit Chicago krijgt een van de machtigste functies in het land, White House Chief of Staff.

DAVID AXELROD (53): De campagnestrateeg van Barack Obama wordt speciaal presidentieel adviseur.

GREG CRAIG (63): Een andere naaste medewerker van Obama die eerder op Buitenlandse Zaken en voor Bill Clinton werkte, wordt Obama's speciale juridische adviseur op het Witte Huis.

TOM DASCHLE (60): Deze voormalige senator uit Zuid-Dakota wordt naar verluidt minister van Volksgezondheid. Volgens zijn medewerkers heeft Obama hem al gevraagd. Hij moet het Amerikaanse gezondheidsstelsel drastisch hervormen.

JANET NAPOLITANO (51): Napolitano is sinds 2002 gouverneur van de staat Arizona maar voor die tijd bekleedde ze hoge juridische posten. De omroep CNN noemde haar als de nieuwe minister van Binnenlandse Veiligheid, een superministerie gevormd door de Republikeinse, scheidende president Bush.

PENNY PRITZKER (49): Deze puissant rijke zakenvrouw uit Chicago wordt volgens de inschattingen van CNN de nieuwe minister van Handel. Ze behoort tot de 'vieux riche' van Chicago en heeft veel geld gestort in Obama's campagnekas.

HILLARY CLINTON (61): Zij wordt genoemd voor de post Buitenlandse Zaken. Ze is echtgenote van ex-president Bill Clinton en senator voor de staat New York sinds 2000. Ze heeft binnen de Democratische Partij fel gestreden om de kandidatuur voor het presidentsschap zelf in de wacht te slepen.

ERIC HOLDER (57): De zwarte jurist werd onder Bill Clinton onderminister van Justitie. Hij zou nu Obama's favoriet zijn voor de post van minister van Justitie, een functie die nog nooit door een Afro-Amerikaan is bekleed.

ROBERT GATES (65) De huidige Republikeinse minister van Defensie zou zijn post behouden. Ook de Republikein Colin Powell (71), ex-minister van Buitenlandse Zaken, wordt voor Defensie genoemd.

TIM GEITHNER (47): Deze directeur van de centrale bank van New York wordt genoemd als mogelijk minister van Financiën. Volgens velen zeker nu de belangrijkste ministerspost.

JAMES STEINBERG (55) en SUSAN RICE (44) worden genoemd voor topfuncties in de komende regering onder meer als nationaal veiligheidsadviseur en ambassadeur bij de Verenigde Naties.

16:30 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

19-11-08

Kaarten voor Obama niet aan te slepen

Niet alleen de verkiezing van de eerste Afro-Amerikaanse president van de Verenigde Staten is een historische gebeurtenis. Ook de vraag naar toegangskaarten voor de inauguratie van Barack Obama op 20 januari aanstaande, neemt legendarische vormen aan.

Amerikanen proberen via allerlei manieren aan kaarten te komen. Omdat de gratis kaarten alleen via de senatoren en politici in het Huis van Afgevaardigden kunnen worden verkregen, komen de verzoeken hoofdzakelijk bij hen terecht. Via e-mail of de persoonlijke website.

Senator Dianne Feinstein, Democratische afgevaardigde voor California, kreeg tot nu toe 40 duizend verzoeken binnen. Haar e-mail loopt vast, haar website ligt plat. Volgens de politica zoekt het Congres naar alternatieven om de honderdduizenden mensen te kunnen accommoderen. Daarnaast heeft Feinstein een wetsvoorstel ingediend om de handel in toegangskaarten voor de inauguratie strafbaar te maken. Als de wet het haalt, riskeren malafide handelaren boetes tot wel 100 duizend dollar en een celstraf oplopend tot een jaar. „De inauguratie van de nieuwe president is één van de belangrijkste rituelen binnen onze democratie. De kans om getuige te zijn van deze gebeurtenis mag niet afhangen van geld. Toegangskaarten voor de inauguratie zijn geen voetbalkaarten”, zegt Feinstein.

Aanbieders van toegangskaarten -op allerlei websites- kunnen niet in het bezit zijn van kaarten, zo meldt het Comité die de inauguratie organiseert. De kaarten zijn namelijk pas de laatste week voor de inauguratie beschikbaar. De twee grootse Amerikaanse marktplaatsen op het internet, eBay en StubHub, maakten al eerder bekend dat het aanbieden van kaarten niet is toegestaan op hun websites.

De organisatie van de inauguratie verwacht minstens één miljoen mensen, rond het Witte Huis is plek voor slechts 240 duizend belangstellenden.

18:30 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

17-11-08

Obama ontmoet McCain

John McCain, Barack ObamaBarack Obama en John McCain hebben elkaar vanavond in Chicago ontmoet. Het is de eerste ontmoeting sinds Obama McCain versloeg in de Amerikaanse verkiezingen, bijna twee weken geleden. De ontmoeting vond plaats in het kantoor van Obama.

Obama zei op McCain te rekenen om belangrijke wetgeving aangenomen te krijgen. “We zullen samenwerken om dit land weer op te knappen”, zei de aankomend president in een korte ontmoeting met de pers, voorafgaand aan het gesprek. Toen de pers aan John McCain vroeg hoe hij meende te kunnen helpen, werden de journalisten weggeleid.

De heren spraken verder achter gesloten deuren.

Beide politici hadden een vertrouweling bij zich voor de ontmoeting. Voor McCain was dat Lindsey Graham, senator uit South Carolina en een goede vriend. Obama had zijn nieuwe chef staf uitgenodigd, Rahm Emmanuel.

De Wall Street Journal schrijft vandaag dat Obama de steun van McCain goed kan gebruiken: “Obama heeft beloofd het partijpolitieke gekibbel achter zich te laten, daar heeft hij Republikeinse partners bij nodig. Senator McCain zou een belangrijk symbool zijn.”

Goede verstandhouding
John McCain, altijd al een pragmatist die met Democraten kan samenwerken, zou op zijn beurt gebaat zijn met een goede verstandhouding met de nieuwe president, om zaken waar hij zich voor inzet op de agenda te krijgen.

Ondanks dat Obama momenteel ook druk gesprekken voert met mogelijke ministers, zeiden medewerkers van Obama er niet van uit te gaan dat McCain een positie in zijn kabinet krijgt aangeboden.

22:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

Eerste interview Obama in "60 minutes"

18:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 Volgende