22-11-08

Obama's regeringsploeg in wording

De ploeg rond de begin november tot opvolger van de Republikeinse president George Bush gekozen Barack Obama wordt stap voor stap duidelijker. Amerikaanse media speuren naar kopstukken die in januari in Obama's regering zullen zitten. Er zijn opvallend veel oudgedienden van Bill Clinton bij (president 1993-2001). Een kort overzicht:

RAHM EMANUEL(48): Deze Democratische politicus uit Chicago krijgt een van de machtigste functies in het land, White House Chief of Staff.

DAVID AXELROD (53): De campagnestrateeg van Barack Obama wordt speciaal presidentieel adviseur.

GREG CRAIG (63): Een andere naaste medewerker van Obama die eerder op Buitenlandse Zaken en voor Bill Clinton werkte, wordt Obama's speciale juridische adviseur op het Witte Huis.

TOM DASCHLE (60): Deze voormalige senator uit Zuid-Dakota wordt naar verluidt minister van Volksgezondheid. Volgens zijn medewerkers heeft Obama hem al gevraagd. Hij moet het Amerikaanse gezondheidsstelsel drastisch hervormen.

JANET NAPOLITANO (51): Napolitano is sinds 2002 gouverneur van de staat Arizona maar voor die tijd bekleedde ze hoge juridische posten. De omroep CNN noemde haar als de nieuwe minister van Binnenlandse Veiligheid, een superministerie gevormd door de Republikeinse, scheidende president Bush.

PENNY PRITZKER (49): Deze puissant rijke zakenvrouw uit Chicago wordt volgens de inschattingen van CNN de nieuwe minister van Handel. Ze behoort tot de 'vieux riche' van Chicago en heeft veel geld gestort in Obama's campagnekas.

HILLARY CLINTON (61): Zij wordt genoemd voor de post Buitenlandse Zaken. Ze is echtgenote van ex-president Bill Clinton en senator voor de staat New York sinds 2000. Ze heeft binnen de Democratische Partij fel gestreden om de kandidatuur voor het presidentsschap zelf in de wacht te slepen.

ERIC HOLDER (57): De zwarte jurist werd onder Bill Clinton onderminister van Justitie. Hij zou nu Obama's favoriet zijn voor de post van minister van Justitie, een functie die nog nooit door een Afro-Amerikaan is bekleed.

ROBERT GATES (65) De huidige Republikeinse minister van Defensie zou zijn post behouden. Ook de Republikein Colin Powell (71), ex-minister van Buitenlandse Zaken, wordt voor Defensie genoemd.

TIM GEITHNER (47): Deze directeur van de centrale bank van New York wordt genoemd als mogelijk minister van Financiën. Volgens velen zeker nu de belangrijkste ministerspost.

JAMES STEINBERG (55) en SUSAN RICE (44) worden genoemd voor topfuncties in de komende regering onder meer als nationaal veiligheidsadviseur en ambassadeur bij de Verenigde Naties.

16:30 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.