22-11-08

Clinton accepteert ministerspost in regering Obama

De aanstaande president van Amerika Barack Obama heeft zijn oude rivaal Hillary Clinton gevraagd de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken in zijn regering te worden. Clinton heeft de baan geaccepteerd.

Dat meldt de Amerikaanse krant The New York Times vrijdagavond op basis van bronnen rond de voormalige First Lady.

Medewerkers van Obama en Clinton willen niet reageren op het bericht. Maar een anonieme medewerker van Clinton zegt tegen de krant dat zij 'helemaal klaar' is voor de belangrijke ministerspost.

Obstakel
De afgelopen week werd er in Amerikaanse media veelvuldig gespeculeerd over de vraag of Clinton was gevraagd en of ze zou instemmen. Belangrijkste obstakel zouden de bijverdiensten van haar echtgenoot Bill Clinton zijn.

Zijn liefdadigheidsfonds kent een lange rij buitenlandse donoren, onder wie verschillende rijke Arabieren. Dat de schijn van belangenverstrengeling tot gevolg kunnen hebben als Hillary minister van Buitenlandse Zaken zou worden.

Met de aanstelling van zijn voormalige tegenstrever zou Obama de eenheid in de Democratische partij weer willen herstellen. Veel aanhangers van Clinton namen het Obama kwalijk dat hij haar niet vroeg als zijn running mate.

Rivalen
Bovendien neemt Obama zo de kritiek weg - eerder geuit door Hillary Clinton en Republikein John McCain - dat hij nauwelijks buitenlandse ervaring heeft.

Zelf heeft Obama aangegeven dat hij een 'team of rivals' (team van rivalen) wil samenstellen, naar het ideaal van de legendarische oud-president Abraham Lincoln.

18:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.