19-11-08

Kaarten voor Obama niet aan te slepen

Niet alleen de verkiezing van de eerste Afro-Amerikaanse president van de Verenigde Staten is een historische gebeurtenis. Ook de vraag naar toegangskaarten voor de inauguratie van Barack Obama op 20 januari aanstaande, neemt legendarische vormen aan.

Amerikanen proberen via allerlei manieren aan kaarten te komen. Omdat de gratis kaarten alleen via de senatoren en politici in het Huis van Afgevaardigden kunnen worden verkregen, komen de verzoeken hoofdzakelijk bij hen terecht. Via e-mail of de persoonlijke website.

Senator Dianne Feinstein, Democratische afgevaardigde voor California, kreeg tot nu toe 40 duizend verzoeken binnen. Haar e-mail loopt vast, haar website ligt plat. Volgens de politica zoekt het Congres naar alternatieven om de honderdduizenden mensen te kunnen accommoderen. Daarnaast heeft Feinstein een wetsvoorstel ingediend om de handel in toegangskaarten voor de inauguratie strafbaar te maken. Als de wet het haalt, riskeren malafide handelaren boetes tot wel 100 duizend dollar en een celstraf oplopend tot een jaar. „De inauguratie van de nieuwe president is één van de belangrijkste rituelen binnen onze democratie. De kans om getuige te zijn van deze gebeurtenis mag niet afhangen van geld. Toegangskaarten voor de inauguratie zijn geen voetbalkaarten”, zegt Feinstein.

Aanbieders van toegangskaarten -op allerlei websites- kunnen niet in het bezit zijn van kaarten, zo meldt het Comité die de inauguratie organiseert. De kaarten zijn namelijk pas de laatste week voor de inauguratie beschikbaar. De twee grootse Amerikaanse marktplaatsen op het internet, eBay en StubHub, maakten al eerder bekend dat het aanbieden van kaarten niet is toegestaan op hun websites.

De organisatie van de inauguratie verwacht minstens één miljoen mensen, rond het Witte Huis is plek voor slechts 240 duizend belangstellenden.

18:30 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.