17-11-08

Obama: Ik verzeker jullie, Amerika martelt niet

De toekomstige president van Amerika, Barack Obama zal gevangenenkamp 'Guantanamo Bay' op Cuba sluiten en ervoor zorgen dat 'Amerikanen niet martelen'. Zo hoopt de nieuwe president de 'morele status' van Amerika te herstellen.

Dat heeft Obama zondag gezegd in een interview met de Amerikaanse televisiezender CBS.

Het was zijn eerste televisie-optreden sinds zijn verkiezing op 4 november. In het programma 60 Minutes blikte Obama vooruit op zijn presidentschap en herhaalde hij voornamelijk zijn verkiezingsbeloftes.

Terroristische aanslag
Na zijn inauguratie op 20 januari 2009 moet er zo snel mogelijk een nationaal veiligheidsteam komen, want 'in een periode van machtsoverdracht ben je kwetsbaar voor een terroristische aanval'.

Het uitroeien van Al-Qa’ida en het 'vermoorden' van Osama bin Laden zijn de belangrijkste buitenlandse speerpunten. Er moet daarom snel een plan komen voor terugtrekking uit Irak, om in Afghanistan de strijd tegen Al-Qa'ida voort te zetten. 

Ramp
Obama, die zaterdag zei dat de
Amerikaanse economie in recessie is, ziet het als zijn presidentiële taak het vertrouwen op de beurzen en dat van consumenten te herstellen. De economie moet daarom worden gestimuleerd en er moeten nieuwe regels komen voor de financiële markten.

Het instorten van de auto-industrie zou een regelrechte ramp zijn, en moet worden voorkomen. Mede daarom wil Obama ingrijpen bij de noodlijdende autofabrikant General Motors.

Over zijn nieuw te vormen kabinet wilde de Democraat niet veel kwijt. Er zullen in ieder geval Republikeinen worden benoemd. Ook sprak Obama vorige week met Hillary Clinton, omdat 'hij haar advies nodig had'. De geruchten gaan dat Clinton de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken wordt.

17:30 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.