11-11-08

Barack Obama bezoekt Bush in Witte Huis

decoration
De korte wandeling werd gisteren eindeloos herhaald op de Amerikaanse televisie: de 43e president van de VS die met de 44e president langs de rozentuin naar het oval office loopt.

President George Bush en Barack Obama, de president elect, zwaaiden even naar de honderden mensen die zich bij de hekken van het Witte Huis hadden verzameld. Daarna spraken ze ruim een uur met elkaar over de toestand van het land. Bij aankomst hadden de echtparen Bush en Obama al kort voor de camera's en fotografen geposeerd. First lady Laura Bush gaf haar opvolgster Michelle Obama een rondleiding door de woonvertrekken van het Witte Huis. Ook introduceerde ze haar aan de huishoudelijke staf, die voor een deel in dienst komt van het nieuwe 'eerste koppel van Amerika'.

De ontmoeting tussen de oude en nieuwe president is traditie in Amerika, maar zelden zal het contrast groter zijn geweest dan gisteren: de Texaanse zoon van een oud-president die plaats maakt voor de 47-jarige telg van een Afrikaanse vader en een blanke Amerikaanse moeder. De één wordt bijna veracht door zijn eigen bevolking, de ander heeft nog de stralende lach van een politicus die een overtuigende overwinning heeft geboekt. President Bush is tot dusver hoffelijk voor de Obama's, zo erkennen vriend en vijand. Hij noemde de overwinning van Obama vorige week al een 'inspirerend moment'. Ook zegde hij zijn volledige medewerking toe aan een ordelijke transitie. "Een vreedzame overdracht van de macht behoort tot het wezen van een democratie", liet Bush zijn medewerkers weten. De hoffelijkheid gisteren in het Witte Huis zal niet al het oud zeer hebben weggenomen. Obama heeft tijdens de verkiezingen onophoudelijk kritiek geuit op zijn voorganger.

14:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.