07-11-08

Barack Obama wordt de best beveiligde president ooit

Barack Obama heeft nu al meer veiligheidsagenten versleten dan zijn voorganger George W. Bush. Nogal wat gevaarlijke gekken kunnen het gemunt hebben op de eerste zwarte president van de VS. De familie bereidt zich voor op een leven achter kogelvrij glas.

Het was een ontroerend plaatje, de Obama's die op de verkiezingsavond zwaaiden naar een uitzinnig publiek. Wereldwijd keek het publiek naar de onbezorgde glimlach van de president en zijn familie. Wat de televisie niet liet zien, is dat Barack Obama omringd werd door een muur van kogelvrij glas. Tijdens het evenement mochten er geen vliegtuigen over het park vliegen, enkel politiehelikopters.

Voor de familie van Obama zal het Witte Huis veel weg hebben van een gouden kooi. De president zelf zal voortdurend dertig agenten om zich heen hebben, zijn vrouw Michelle zes en zijn dochters Sasha en Malia ook zes. De agenten zullen hen vergezellen bij elke rit van en naar school en bij elk familiebezoekje. Al zou de veiligheidsdienst het liefst hebben dat ze niet al te veel van die bezoekjes afleggen.

Tot nu toe weigerde Obama om bij elke publieke verschijning een kogelvrij vest te dragen. 'Ik heb de beste beveiliging in de wereld, dus stop met je zorgen te maken', zei hij afgelopen januari. Maar zelfs zijn vrouw Michelle kon hij daarmee niet overtuigen. Zij liet zich al eens ontvallen dat de bedreigingen die haar man ontving haar soms angstig maakten.

De angst dat Obama het slachtoffer zou worden van een aanslag, komt niet uit het niets. De twee charismatische mannen met wie hij het meest wordt vergeleken, president John F. Kennedy en burgerrechtenactivist Martin Luther King, werden allebei vermoord. Met vier vermoorde presidenten als voorganger, bekleedt Obama binnenkort sowieso een van de meest gevaarlijke beroepen van Amerika. Twee andere presidenten raakten gewond bij een aanslag.

Als eerste zwarte president is Obama een doorn in het oog van racistische groeperingen. Bij de geheime dienst is een speciaal team opgericht dat bijna vijfhonderd van die groeperingen moet volgen. Verwacht wordt dat ze in een aantal ervan zullen infiltreren.

Precies wegens het gevaar uit racistische hoek kreeg Obama extra aandacht van de veiligheidsdiensten zodra hij zich kandidaat had gesteld voor het presidentschap. Normaal krijgen enkel de definitieve kandidaten extra bescherming vanaf de dag dat de verkiezingen nog 120 dagen ver zijn.

Tijdens zijn race naar het Witte Huis ontving Obama al talloze bedreigingen. De veiligheidsdiensten rolden al twee amateuristische moordcomplotten op. De laatste daarvan was twee weken geleden, toen twee skinheads in Tennessee werden gearresteerd. Zij hadden eerst een dodelijke raid willen houden in een zwarte school om daarna Obama te liquideren.

De blanke extremisten van de Ku Klux Klan postten al een filmpje op hun site waarin ze hun weerzin uitspraken over de komende president. Maar ook anti-abortusactivisten, islamitische extremisten en vele anderen worden in de gaten gehouden. Al maakt de veiligheidsdienst zich meer zorgen over individuele gekken dan over groeperingen. Die zijn immers lastiger op te sporen.

Toen de Engelse Nobelprijswinnares Doris Lessing zei dat ze nooit geloofde dat Obama zijn kandidatuur zou overleven, kreeg ze bakken kritiek over haar hoofd. Maar vandaag uiten veel fans van Obama dezelfde bezorgdheid. Emory Douglas, voormalig uithangbord van de zwarte beweging Black Panthers, houdt zijn hart vast. 'Veel mensen willen van Obama af, omwille van waar hij voor staat. Tot zijn inhuldiging in januari, is het niet zeker dat we een zwarte president zullen hebben.'

16:30 Gepost in Algemeen | Commentaren (1)

Commentaren

allez jom echt ,zou ge hem is kunnen zeggen dat hij aan zijn kant van de planeet blijft danke dich

Gepost door: geert | 07-11-08

De commentaren zijn gesloten.