06-11-08

Obama begint samenstelling regeringsploeg

Aankomend president Barack Obama heeft woensdag met de benoeming van Rahm Emanuel tot stafchef van het Witte Huis de eerste stap gezet in de samenstelling van zijn regeringsploeg. De enige andere namen die tot nu toe bekend zijn, zijn de leden van het team dat de overgang naar het Witte Huis begeleidt.

Dit team wordt geleid door John Podesta, stafchef van het Witte Huis van Bill Clinton. Andere leden zijn Pete Rouse, Obama's stafchef in de Senaat, en Valerie Jarrett, een oude vriendin van Obama en lid van zijn campagneteam.

Emanuel heeft net als Obama zijn politieke thuisbasis in Chicago. Hij zit voor de stad inmiddels zes jaar in het Huis van Afgevaardigden. Emanuel begon zijn politieke carrière als politiek adviseur van Bill Clinton en werkte daarna korte tijd bij een zakenbank voordat hij werd gekozen in het Huis van Afgevaardigden. Daar werkte hij zich snel op als leidende figuur bij de Democraten. Bij de Congresverkiezingen in 2006 speelde hij als voorzitter van het campagneteam van de Democratische partij een belangrijke rol bij hun verkiezingsoverwinning.

In tegenstelling tot Obama geldt Emanuel als een tamelijk botte, zeer doelgericht opererende persoonlijkheid. In de strijd om de Democratische nominatie tussen Obama en Hillary Clinton stelde hij zich neutraal op.

Namen die circuleren voor de post van minister van financiën zijn die van Lawrence Summers, minister van financiën onder Bill Clinton, en van Timothy Geithner, de huidige voorzitter van de federale bank van de staat New York. Senator John Kerry uit Massachusetts, die dinsdag werd gekozen voor een nieuwe ambtstermijn van zes jaar, zou interesse hebben in de post van minister van buitenlandse zaken.

Obama moet bij het kiezen van zijn ploeg erg voorzichtig zijn. Volgens zijn website mogen personen die in aanmerking komen voor benoeming in een politieke functie geen verleden hebbben als lobbyist in Washington. Doorgaans worden vele regeringsfuncties juist vervuld door mensen die in het verleden op de een of andere manier in Washington hebben gewerkt als lobbyist.

Volgens insiders bij de Democraten draait het overgangsteam al enige tijd op volle toeren. Deze voorbereidingen waren een goed bewaard geheim, omdat Obama niet de indruk wilde wekken dat hij de verkiezingsoverwinning al in zijn zak had. Het team bestaat uit vertrouwde medewerkers van Obama en politieke veteranen uit de regeringsploeg van Bill Clinton.

President George Bush heeft toegezegd volledig met Obama te zullen samenwerken bij de overgang, en op het kantoor van minister van financiën Henry Paulson zijn al bureaus ingericht voor de medewerkers van Obama.

De rol van senator John McCain kan nog interessant worden. Hij zal, na een korte vakantie, weer zijn plaats innemen in de commissie voor de strijdkrachten van de Senaat. In die functie kan hij een sleutelrol spelen bij het voornemen van Obama om de Amerikaanse troepen binnen zestien maanden terug te trekken uit Irak.

Tijdens zijn campagne heeft McCain zich altijd fel verzet tegen het vastleggen van een termijn voor de terugtrekking. In de toespraak waarin hij zijn verkiezingsnederlaag erkende, beloofde McCain echter dat hij met Obama zou samenwerken om de Verenigde Staten door deze moeilijke periode te loodsen. Als senator staat McCain bekend als een Republikein met wie de Democraten goed zaken konden doen. In Democratische kringen werd dan ook na de verkiezingen gesuggereerd dat McCain een belangrijke rol kan spelen om de sterk gepolariseerde verhoudingen in de Senaat te ontdooien als er nieuwe wetgeving moet worden aangenomen.

'We hebben de oude John McCain nodig', zei de Democratische senator John Schumer woensdag, 'een leider die met beide partijen goed samenwerkt'.

Obama krijgt donderdag meteen de eerste dagelijkse briefing over het werk van de inlichtingendiensten. De Russische regering heeft aangekondigd dat zij raketten zal plaatsen langs de Poolse grens, als Bush zijn plannen voor een raketschild in Europa niet afblaast. De Afghaanse president Hamid Karzai heeft al laten weten dat hij wil dat Obama de Amerikaanse militaire strategie verandert, zodat bij militaire acties minder slachtoffers onder de burgerbevolking vallen.

18:30 Gepost in Algemeen | Commentaren (1)

Commentaren

Ondertussen hebben we ons historisch moment en zou ik graag Barack Obama persoonlijk willen felieciteren.Wat uiteraard niet mogelik is.
Ik wens hem een lang leven toe.En ik hoop ik hoop op gelijkheid ....op alle fronten.

Gepost door: troffaes | 06-11-08

De commentaren zijn gesloten.