05-11-08

Zegespeech Obama: "Er is een nieuw Amerikaans leiderschap"


Ingaan tegen de cynici, tegen zij die niet meer geloofden in de Amerikaanse droom, het was van bij het begin de boodschap van de Obama-campagne. Geen wonder dat hij zijn overwinningsspeech begon met de vaststelling dat dat de ongelovigen en de gedesillusioneerden ongelijk gekregen hebben. 'Yes we can,' bleef Obama herhalen. Een uitzinnige mensenmassa scandeerde mee.
Iets voor zes uur verscheen Obama op het podium in Chicago, één van zijn dochters aan de hand, zijn vrouw en tweede dochter aan zijn zijde. Zowel zijn uitdager John McCain als de uittredende president George W. Bush hadden hem dan al gebeld om hem te feliciteren.

Obama betuigde McCain de nodige eer: "Hij heeft lang en hard gevochten in deze campagne. Hij heeft nog langer en harder gevochten voor dit land. Hij heeft offers gebracht voor Amerika die de meesten onder ons zich niet kunnen voorstellen." Vervolgens bedankte Obama iedereen die hij kon bedenken: running mate Joe Biden, zijn vrouw Michelle en zijn dochters, zijn campagnemanager en natuurlijk zijn pas overleden grootmoeder. Ook de talrijke vrijwilligers waarop zijn campagne steunde, de vele kleine donoren voor zijn campagne, konden in de speech niet ontbreken. "Deze overwinning is van jullie." Om er een klassieker uit de Amerikaanse politiek aan vast te knopen: "Er is bewezen dat bestuur van het volk, voor het volk en door het volk nog altijd bestaat."

We zullen er geraken
De uitdagingen waar de kersvers verkozen president voor staat, zijn enorm. "Er zijn de twee oorlogen. Er is de ergste financiële crisis in tijden. Soldaten worden ook morgen wakker in Irak en Afghanistan, gezinnen maken zich zorgen over hun hypotheek," zei Obama. "Een jaar zal niet genoeg zijn om er te geraken. Eén presidentstermijn misschien ook niet. Maar ik verzeker jullie, we zullen er geraken!" Obama beloofde niet alle problemen op te lossen, maar wel dat hij zou "luisteren, eerlijk zijn en samen met de Amerikanen aan de slag te gaan". "Deze overwinning is niet de verandering die wij zoeken. Dit is enkel de kans om die verandering te bewerkstelligen."

En daarvoor wil Obama de president van alle Amerikanen zijn. Zoals verwacht deed hij, net als McCain eerder op de avond, een oproep tot eenheid. En daarvoor citeerde hij Lincoln. "We zijn geen vijanden, maar vrienden." Obama: "Misschien heb ik uw stem niet gekregen. Maar ik hoor uw stem, ik heb uw hulp nodig en ik zal ook uw president zijn."

Yes we can
Aan de wereld richtte Obama de boodschap dat er een nieuw Amerikaans leiderschap is. "Wie de wereld wil verscheuren, zullen we bestrijden. Wie bescherming nodig heeft, zullen we helpen. Onze sterkte ligt niet onze wapens of onze rijkdom, maar in onze idealen."

Daarop vertelde Obama het verhaal van een 106-jarige zwarte vrouw in Atlanta, die de hele twintigste eeuw heeft meegemaakt. Op het ritme van 'Yes we can' somde hij de hoogte- en dieptepunten uit haar leven en de hele eeuw op. "Zij heeft veel veranderingen gezien. Welke veranderingen zullen onze kinderen zien in de volgende eeuw." De massa bleef herhalen: "Yes we can".

07:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.