05-11-08

Obama kan rekenen op ervaring van Joe Biden

Met de 65-jarige senator Joseph Biden als vicepresident heeft de nieuw verkozen Amerikaanse president Barack Obama ervaring naast zich, in het bijzonder wat betreft buitenlands beleid en veiligheid.

Jurist Biden stamt uit een katholieke arbeidersfamilie uit Pennsylvania en bemachtigde in 1973 een eerste zetel in de Senaat. Hij was daarmee de vijfde jongste senator ooit in de Amerikaanse geschiedenis. Hij is sinds jaren lid van de commissie buitenlandse zaken van de Senaat die hij momenteel voorzit.

Buitenlandse ervaring
Ontelbare buitenlandse reizen hebben hem toegelaten toppolitici uit de hele wereld te leren kennen. Hij staat ook bekend voor talrijke projecten zoals bijvoorbeeld een driedeling van Irak. Hij is ook een vooraanstaand tegenstander van de oorlog in Irak, alhoewel hij in 2002 voor de Amerikaanse interventie in dat land heeft gestemd.

Biden geldt als een briljante en humorrijke redenaar. Ook staat hij bekend als iemand die soms verlegenheid schept met zijn losse tong. Zo heeft hij ook in deze campagne zijn 'vriend' en politieke tegenstrever John McCain electorale munitie gegeven. Legendarisch zijn zijn soms opflakkerende woedeaanvallen.

Ambitie
De nieuwe vicepresident koesterde zelf al ambities voor het hoogste ambt, maar was kansloos en droop af. Beschuldigingen van plagiaat deden in 1998 een poging op de klippen lopen.

In zijn privéleven kende Joe Biden zware mokerslagen. Zo kwamen in 1972 zijn eerste vrouw en zijn dochter om bij een auto-ongeluk, waarna hij zijn beide zonen alleen opvoedde.

10:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.