05-11-08

Historische zege voor Barack Obama

Barack Obama heeft geschiedenis geschreven door als eerste zwarte tot president van Amerika verkozen te worden. De Democraat won overtuigend, mede dankzij een zeer hoge kiezersopkomst.

Obama vierde zijn historische zege om middernacht Amerikaanse tijd voor honderdduizenden in een park in thuisstad Chicago. Hij riep Amerika op tot nieuwe eenheid en een nieuw patriottisme. Zijn uitverkiezing was "niet de verandering die we zoeken. Het is alleen de kans om verandering te brengen", riep hij.

Zijn Republikeinse tegenstander John McCain had eerder Obama al via de telefoon gefeliciteerd. Hij sprak bij een hotel in zijn thuisstaat Arizona zijn aanhangers toe. De 72-jarige senator prees de toekomstige 44ste president vooral voor zijn vermogen om mensen te inspireren en voor het eerst politiek actief te maken.

McCain keek uitgebreid terug op het historische karakter van Obama's uitverkiezingen. Hij wees erop dat president Theodore Roosevelt een eeuw geleden nog fel gehekeld werd toen hij een zwarte man voor een diner in het Witte Huis uitnodigde. De zwarte gemeenschap voelt terecht "speciale trots", zei McCain. Hij bedankte zijn running mate Sarah Palin en noemde haar een "belangrijke nieuwe politieke stem".

Overwinningstoespraak
Obama koerste in het begin van de verkiezingsavond al duidelijk op de eindzege af. Hij won met afstand in Pennsylvania, een staat die McCain nodig had om het Witte Huis te veroveren. Daarna won de Democraat de cruciale staten Ohio, Florida, New Mexico, Iowa en Virginia, die in 2004 nog op de Republikein George W. Bush stemden.

Toen om vijf uur Nederlandse tijd de stembussen op de Westkust sloten bleek direct dat Obama ook daar ruim had gewonnen. Daarmee passeerde Obama de grens van 270 stemmen in het kiescollege die hij nodig had voor de overwinning. Tegen de tijd dat Obama zijn overwinningstoespraak hield, had hij al 338 kiesmannen veroverd. McCain stond op dat moment op 157.

De 47-jarige Obama profiteerde in een spannende en beladen presidentsrace van de ontevredenheid over het beleid van vertrekkend president Bush en van ernstige zorgen over de economie. Het speelde hem in de kaart dat traditionele Republikeinse staten zoals Virginia en North Carolina al jaren steeds Democratischer worden. Zijn campagne investeerde zwaar in die staten.

14:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.