05-11-08

Bush belooft Obama complete medewerking

De Amerikaanse president George W. Bush heeft woensdag aan zijn Democratische opvolger Barack Obama beloofd dat hij hem zijn volle medewerking zal verlenen in de komende overgangsperiode. Dat zei Bush woensdag tijdens een korte publieke verschijning.

Tijdens de laatste campagnedagen hield Bush zich op de achtergrond. Woensdag, na de verkiezing van Obama tot president, zei Bush dat hij een 'warm' telefonisch gesprek had met zijn opvolger, waarbij hij hem uitnodigde om zo snel mogelijk naar het Witte Huis te komen.

'Tijdens de overgangsperiode zal ik de verkozen president inlichten over alle belangrijke beslissingen die genomen worden', aldus Bush.

Op 20 januari neemt Obama het presidentschap over van Bush. In afwachting ontvangt Bush wel nog een top, die nooit eerder plaatsvond, met de leiders van de meest geïndustrialiseerde landen en opkomende economieën over de economische crisis.

Hij moet met de Iraakse regering ook nog de voorwaarden vastleggen waaronder de Amerikaanse militairen in Irak aanwezig blijven na 31 december. 'Er zijn nog belangrijke zaken te doen in de komende maanden en ik zal er mij mee bezighouden zolang ik in functie ben', zei Bush.

Bush feliciteerde Obama ook met zijn 'indrukwekkende' overwinning en vooral met wat die betekende. Hij had ook lof voor John McCain, die een 'vastberaden' campagne voerde.

'Het maakt niet veel uit op wie ze stemden, alle Amerikanen mogen fier zijn op de geschiedenis die ze gisteren schreven', zei Bush, nadat Amerika voor de eerste keer een zwarte presidentskandidaat koos.

'Het zal opwindend zijn om te zien hoe president Obama, zijn vrouw Michelle en hun prachtige dochters hun intrek zullen nemen in het Witte Huis. Ik weet dat miljoenen Amerikanen enorm fier zullen zijn op dat opwindende moment, waar zolang op gewacht werd.'

De Amerikaanse buitenlandminister Condoleezza Rice zei in een reactie dat ze fier is dat de Verenigde Staten voor het eerst een zwarte president kozen. Ook zij noemde de verkiezing van Barack Obama een 'opwindende' gebeurtenis.

21:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.