05-11-08

Barack Obama nieuwe president VS


De Democraat Barack Obama is verkozen tot nieuwe president van de VS. Dat is een historische gebeurtenis. Obama is de eerste Afro-Amerikaan in het Witte Huis

"Dit is uw overwinning", zei Obama tegen zijn kiezers tijdens zijn overwinningstoespraak in Chicago. "Vanavond, dankzij wat we gedaan hebben op deze dag, in deze verkiezing, op dit bepalende moment in de geschiedenis, komt er verandering naar Amerika."

Obama sprak voor een publiek van honderdduizenden en maakte van zijn eerste toespraak als 'president-elect' gebruik om de bevolking erop voor te bereiden dat de verandering die hij tijdens zijn campagne beloofde er niet zonder slag of stoot zal komen.

"Deze overwinning alleen, is niet de verandering die we zoeken", zei hij: "Ze geeft ons alleen maar de kans om die verandering te maken."

"De weg voor ons is lang, de klim is steil en we zullen er niet geraken op één jaar of in één regeertermijn. Maar Amerika, ik heb er nooit meer in geloofd dat we er zullen geraken dan vanavond."

Eerder gaf de Republikeinse kandidaat John McCain zijn concessietoespraak in Phoenix. "We zijn aan het einde van een lange reis gekomen, het Amerikaanse volk heeft gesproken en het heeft duidelijk gesproken", zei hij.

"Dit is een historische verkiezing en ik erken de speciale betekenis ervan voor Afro-Amerikanen en de speciale trots die zij vanavond moeten voelen."

De eerste keer dat McCain Obama's naam uitsprak, was er boegeroep te horen onder zijn supporters. McCain probeerde daar een einde aan te maken. Maar slaagde daar niet helemaal in.

Cruciale strijdstaten
Obama's overwinning kwam niet onverwacht. Hij ging als favoriet de verkiezing in, met een voorsprong in de nationale peilingen en zowat alle belangrijke strijdstaten.

De senator uit Illinois bezegelde zijn overwinning om vijf uur vanochtend Belgische tijd. Toen sloten de stembureaus aan de Amerikaanse westkust en tilden de stemmen van Californië, Oregon en Washington State hem over de grens van de 270 kiesmannen, goed voor een meerderheid in het electorale college.

Even voordien had Obama nog de belangrijke strijdstaat Virginia achter zijn naam geschreven. Die staat had sinds 1964 niet meer voor een Democratische presidentskandidaat gestemd.

Dat Obama zou winnen, werd eerder vannacht duidelijk, toen hij de cruciale strijdstaten Pennsylvania en Ohio won. Behoudens een mirakel was het voor de Republikein John McCain op dat moment al zo goed als ondoenbaar om nog terug te komen.

Hoewel nog niet alle stemmen geteld zijn, is nu al duidelijk dat Obama de electorale kaart van de VS hertekend heeft.

Bij de laatste twee presidentsverkiezingen konden de Democraten alleen winnen aan de kusten en in de noordelijke Midwest konden winnen. Nu boekt Obama successen in het snel veranderende zuidenwesten en herwint hij delen van het zuiden waar de Democraten er al decennia nauwelijks aan te pas komen.

Obama had om zes uur Belgische tijd 338 electorale stemmen, tegenover 156 voor McCain. Qua totaal stemmenaantal leidde hij met 51 procent tegen 48. Daarmee is hij de eerste Democraat sinds Jimmy Carter in 1976 die meer dan vijftig procent scoort in een presidentsverkiezing.

Epische campagne
Nadat de Amerikaanse televisienetwerken Obama om vijf uur tot winnaar uitriepen, waren er beelden te zien van uitzinnige menigten in het hele land.

Veel mensen - zwarten, blanken en zelfs een aantal televisiecommentatoren - konden hun tranen niet bedwingen. Ankerman Keith Olberman van de nieuwszender MSNBC noemde Obama's verkiezing tot de allereerste zwarte president het politieke equivalent van de eerste man op de maan.

Met de verkiezing van vandaag komt een einde aan een episch campagne die twee jaar duurde en naar schatting en miljard dollar kostte.

Obama was een uitzonderlijke kandidaat die een buitengewoon goed geoliede campagne voerde. Voor de Democraten lagen de kaarten echter sowieso goed dit jaar. De uittredende Bush-administratie is historisch onpopulair, de Amerikanen zijn oorlogsmoe en de bevolking voelt de financiële crisis in haar portemonnee.

Barack Obama wordt ingezworen als president in Washington DC op 20 januari 2009.

09:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (1)

Commentaren

Obama ! Ik ben blij dat hij gewonnen heeft !

Gepost door: Jithla | 05-11-08

De commentaren zijn gesloten.