04-11-08

Grootmoeder Barack Obama overleden


De grootmoeder van Barack Obama is vanavond op Hawaii overleden. Dat heeft hij bekendgemaakt in een verklaring samen met zijn zuster.

"Met grote droefenis kondigen wij aan dat onze grootmoeder, Madelyn Dunham, vredig is overleden na haar gevecht met kanker", aldus Obama en zijn zus Maya Soetoro Ng. "Ze was de hoeksteen van onze familie, een buitengewone vrouw, sterk en nederig."

Anderhalve week geleden onderbrak Obama zijn campagne voor een bezoek aan zijn grootmoeder van 86. Zij voedde hem voor een groot deel op vanaf zijn tiende jaar.

Obama noemde zijn grootmoeder vaak tijdens zijn campagnetoespraken. "Zij was degene die afzag van een nieuwe auto of een nieuwe jurk voor haarzelf, zodat ik een beter leven zou krijgen", zei Obama nog op de Democratische conventie in augustus.

Madelyn Dunham voedde de jonge Obama op toen zijn gescheiden moeder in het buitenland werkte. Ze gaf hem de door-en-door midwestern opvoeding die ze zelf had genoten, vol met traditionele Amerikaanse waarden als hard werken, zelfredzaamheid en verantwoordelijkheid.

Tijdens zijn rede over racisme in Amerika zei Obama over zijn oma dat zij een "vrouw was die toegaf dat zij bang was voor zwarte mannen die haar op straat passeerden. En die me meer dan eens de kriebels gaf door raciale of etnische stereotypen te uiten." Maar de kandidaat voor de Democraten zou zich ooit van haar kunnen distantiëren, voegde hij er direct aan toe.

Amerikaanse droom
Terwijl Obama zichzelf beschrijft als de vleesgeworden Amerikaanse droom kan dat ook gezegd worden van zijn oma. Geboren als Madelyn Payne in 1922 als dochter van een medewerker van een oliemaatschappij, groeide zij op in Kansas. Ze studeerde aan de Universiteit van Washington.

Na haar huwelijk met de door Obama als "rebels" omschreven Stanley Dunham studeerde ze na de oorlog in Berkeley. In 1960 verhuisde het echtpaar naar Honolulu met dochter Ann.

Die werd al tijdens haar tienerjaren verliefd op een mede-student aan de universiteit van Hawaii, een man uit Kenia, Obama's vader. Nadat het huwelijk van Ann en Obama's vader op de klippen was gelopen, nam Madelyn de jonge Barack onder haar vleugels.

Ondertussen werkte ze nog stevig aan haar eigen carrière. Ze werd uiteindelijk de eerste vrouwelijke vice-president van de bank van Hawaii. De laatste jaren leefde Madelyn Dunham samen met haar halfzus.

09:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.