04-11-08

Alle ogen gericht op Indiana

Barack Obama Rally - Evansville, Indiana by Crumblin Down.Eén van de eerste uitslagen zal Indiana zijn, naar verwachting omstreeks middernacht. In Indiana is traditioneel op de Republikeinen gestemd. Volgens de laatste peilingen is er een mogelijkheid dat McCain die staat aan Obama verliest. Als dat gebeurt, kan dat volgens politieke waarnemers een aanwijzing zijn dat McCain de verkiezingen gaat verliezen.

130 miljoen
Naar schatting 130 miljoen Amerikanen gaan vandaag naar de stembus in wat ongeacht de uitkomst historische verkiezingen zullen zijn. De stembureaus openden rond het middaguur (Belgische tijd) onder meer in de staten New York, Pennsylvania en Vermont. Ongeveer een half uur later openden stembureaus in onder meer Ohio en North Carolina.

Indiana
Een van de staten in het oosten waarvan de uitslag het eerst wordt verwacht is Indiana. De uitslag wordt daar rond middernacht (Belgische tijd) verwacht.

In Indiana is traditioneel op de Republikeinen gestemd. Volgens de laatste peilingen is er een mogelijkheid dat McCain die staat aan Obama verliest. Als dat gebeurt, kan dat volgens politieke waarnemers een aanwijzing zijn dat McCain de verkiezingen gaat verliezen.

King
Obama staat er landelijk het beste voor. In de peilingen leidt hij met acht procent. Vooral onder de zwarte kiezers is de nervositeit groot. Voor hen is het of een deel van de droom van Martin Luther King uitkomt. "

Florida, Ohio, Pennsylvania
Toch zijn de kansen van McCain nog niet verkeken. Met name in de zogenoemde slagveldstaten Florida, Ohio en Pennsylvania is de groep twijfelende kiezers groot. Bij hen hoopt hij zijn slag te slaan. "Wij zien de kiezers nu naar ons toestromen, zei een woordvoerder van de Republikeinen. Cruciaal daarbij is dat McCain de staat Pennsylvania weet af te snoepen van Obama.

Ruk naar links
Vast staat dat de VS hoe dan ook een ruk naar links zullen maken. Want ongeacht of Obama of McCain wordt gekozen, de nieuwe president zal te maken krijgen met een aanmerkelijk Democratischer gekleurd Congres, dat zich zal richten op een herverdeling van welvaart, meer regels in de economie en het afschaffen van de belastingverlagingen voor de rijken.

Zorgen
De Amerikanen gaan met veel meer zorgen naar de stembureaus dan in de afgelopen decennia het geval is geweest. Dat blijkt uit een peiling, waarvan de krant USA Today de resultaten dinsdag heeft gepubliceerd.

Slechts 13 procent van de ondervraagden liet weten tevreden te zijn over de gang van zaken in de Verenigde Staten. Meer dan de helft van de deelnemers aan de peiling zei dat het met de economie slecht is gesteld. Bij eerdere peilingen bij recente verkiezingen was dat percentage niet zo hoog, aldus USA Today.

Van de ondervraagden gaf 25 procent een positief oordeel over president George W. Bush. Volgens de krant scoorde in de moderne tijd een president niet eerder zo slecht in een peiling, kort voor verkiezingen.

20:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (1)

Commentaren

Hopelijk wordt Obama President !
Heb genoeg van de clowns zoals Bush, Ronald Reagan, Schwarzenegger, ... die niet kunnen besturen. Bij de Republikeinen kan zelfs een aap president worden en die zal het zeker niet slechter doen, als die andere de voorbije 8 jaar. Hup Hup Barack, je zal het niet makkelijk hebben, maar GO FOR IT !! ;-)
Ongelofelijk eigenlijk hoe puriteins Amerika is, het zogezegde beloofde land , hallo

Gepost door: LCJ | 04-11-08

De commentaren zijn gesloten.