04-11-08

100.000 smiles bij laatste Obama rally

Barack Obama speaks at his final campaign rally in Manassas, VirginiaIn de koude heuvels van Manassas, Virginia, houdt Barack Obama een campagnetoespraak. Over enkele uren zal het aanwezige publiek in de rij staan om te stemmen.

Twee jaar lang, dag in dag uit, heeft Barack Obama het land afgereisd om campagne te voeren. Honderden toespraken later klinkt vanavond het slotakkoord van de campagne.

Obama is een uur te laat, maar het publiek wacht geduldig af. Funkmuziek en rockhits galmen over het gigantische recreatieterrein waar de toespraak gehouden zal worden. Dansend weten de bijna honderdduizend toeschouwers zich warm te houden.

Zoals bij de meeste toespraken van Obama is het aanwezige publiek overwegend jong. Een eerstejaars student aan een lokale universiteit mag, net als enkele andere bewoners uit de buurt, een inleidende toespraak houden voor de afwachtende menigte. "Dit is mijn eerste verkiezing, voor wie geldt dat nog meer?" Meer dan de helft van het publiek barst in luid gejuich uit.

Blue Collar
Opvallender is het groot aantal bouwvakkers en andere blue collar types die bij de rally aanwezig zijn. Bij de ingangen zweven kleine zeppelins met teksten als 'ketelbouwers voor Obama'. Ook de lokale brandweerlieden zijn aanwezig.

Chuck toont trots zijn felgele 'Firemen for Obama' shirt. "Ik sta hier al sinds acht uur, maar dat was het echt wel waard. Toch?" Chuck wordt beloond voor zijn geduld; hij is slechts meters verwijderd van het podium waarop Obama zijn toespraak zal houden. "Vroeger stemde ik net zoals mijn collega's Republikeins. Dit jaar zijn we allemaal overgestapt op Obama."

Meer dan een uur na de officiële starttijd is het dan zo ver. Door de vertraging worden de introducties kort gehouden, en enkele minuten na aankomst staat Obama al achter de microfoon. Chuck, een boom van een kerel, springt op en neer als een klein meisje.

Een nacht voor de verkiezingen heeft Barack Obama volgens de peilingen van CNN een krappe voorsprong van drie procent op zijn Republikeinse tegenstander John McCain.

Als de peilingen kloppen en Obama daadwerkelijk Virginia wint, is de algehele overwinning voor de Democraat binnen handbereik, en dat wil Obama zijn aanhang graag duidelijk maken. "We zijn maar een dag verwijderd van een nieuw Amerika, en het begint hier in Virginia."

Idealisme
Uitspraken over Obama's plannen voor belasting en zorgverzekering worden goed ontvangen. Ook een uithaal naar Joe the Plumber doet het goed.

Maar het echte enthousiasme komt bij het publiek naar boven borrelen wanneer Obama terugvalt op zijn opzwepende retoriek, dat bol staat van idealisme. Met de slotzin "Virginia, laten we de wereld verbeteren", barst het gejuich los.

Obama zwaait nog wat, drinkt een slokje water, maar schijnt vooral de tijd te nemen om het allemaal nog een keer op hem in te laten werken. Na een minuut of twee verlaat hij met een tevreden grijns het podium.

Ook de toeschouwers verlaten het terrein. Het is al bijna middernacht en het zal nog uren duren voor de meesten weer thuis zijn, maar daar hoor je niemand over klagen.

 

 

12:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.