03-11-08

Obama vreest dat kiezers thuisblijven in overwinningsroes

IMG_7747 by Barack Obama.In het laatste campagneweekend maande de Democratische presidentskandidaat Barack Obama zijn kiezers in strijdstaten als Missouri, Nevada en Colorado aan om komende dinsdag te gaan stemmen. Dat deed hij uit vrees dat ze in de overwinningsroes thuisblijven. 'We staan op dagen van een fundamentele verandering.'

Telkens kreeg Obama, die werd onthaald als een rockster, zijn enthousiaste aanhang op zijn hand met een spervuur van retorische hoogstandjes. "De vraag is niet of je beter af bent dan vier jaar geleden", parafraseerde hij de slogan waarmee Republikein Ronald Reagan zijn eerste verkiezingen won, "want dat weten we. De vraag is: waar staan we binnen vier jaar?"

Missouri is een van de laatste strijdstaten waar beide kandidaten nog nek-aan-nek liggen. In het gemiddelde van de polls leidt McCain met 0,6 procent op Obama. In 2004 won George W. Bush deze traditionele red state, die sinds 1904 op één keer na de winnaar aanduidde. Obama voerde er de voorbije dagen dan ook tot twee keer toe fel campagne.

Ook in strijdstaten Nevada en Colorado maakte hij zijn opwachting. Daar is zijn voorsprong volgens de polls wel groter, tot 6 procent, maar Obama hamerde er niettemin telkens op het belang om te gaan stemmen. De Democraten vrezen dat kiezers in de overwinningsroes thuisblijven.

"Geloof geen seconde dat deze verkiezing voorbij is", zei Obama. De laatste dagen zullen nog gemeen zijn. We moeten werken alsof onze toekomst ervan af hangt. Jullie hebben allemaal geschiedenis te schrijven. Bel mensen voor me op, klop op hun deuren. Als dat gebeurt, winnen we niet alleen Missouri, maar winnen we het land. Dan veranderen we de natie. En de wereld."

De belabberde staat van de nationale economie schoof hij telkens naar voren als noodzaak voor een machtswissel. "Ons bruto binnenlands product is voor de eerste keer sinds lang gezakt. We produceren minder, we verkopen minder. Onze economie krimpt."

Terwijl Obama sprak, trad elders in de VS ook ex-president Bill Clinton voor hem op. Beiden wisselden in de voorverkiezingen bitse commentaren over elkaar uit. Nu zijn de plooien meer dan gladgestreken. Obama neemt zelfs Clintons economische beleid als voorbeeld, waarmee hij ongetwijfeld Hillarykiezers paait. "Een gemiddelde arbeidersfamilie is 2.000 dollar armer geworden sinds Bush president werd", zegt Obama. "Toen Clinton president werd, ging het inkomen omhoog. Diep in zijn hart weet McCain dat, en daarom praat ik over economie. McCain is bang de verkiezingen te verliezen, maar ik ben bang dat jullie banen en huizen verliezen. Het is tijd voor vernieuwing."

Een nieuwe belastingpolitiek staat daarin cruciaal. "McCain zou nog meer belastingvoordelen geven aan bedrijven die outsourcen. Ik ga belastingvoordelen geven aan zij die investeren in de VS. Bush heeft een diep gat gegraven. Hij wil de schop doorgeven aan McCain. We moeten zeker zijn dat we geen kredietkaart laten aangroeien voor de volgende generatie. Om het stijgende begrotingstekort tegen te gaan ga ik als president programma's schrappen die we niet nodig hebben."

Irak geeft hij als voorbeeld. "We moeten stoppen met het uitgeven van tientallen miljarden dollars in Irak. Als president zal ik deze oorlog beëindigen", zegt Obama, wat aan de toeschouwers gejuich ontlokt.

'We zijn één natie'
20081101_Henderson_NV_Rally0244 by Barack Obama.
De senator uit Illinois richtte zich daarop tot de massaal aanwezige jongeren. "We zullen uit deze crisis komen als één natie. We moeten de oude ideologische verdeeldheid opzijschuiven. Dat is belangrijk voor jullie, jonge mensen. We hebben geen grotere of kleinere regering nodig, we hebben een betere regering nodig."

Obama zegt in het binnenland nieuwe jobs te creëren: 2 miljoen met de bouw van nieuwe wegen en scholen, waarvoor hij "een leger van nieuwe onderwijzers wil aanwerven, met hogere standaarden"; 5 miljoen in de alternatieve energiesector waarin hij 15 miljard wil investeren. De jongeren stelt hij ook een vrijwillige leger- of burgerdienst voor in ruil voor scholing. "Ik maak een deal met jullie: als je legerdienst of nationale burgerdienst doet, werkt in een bejaardenhuis of anders je land dient, dan betalen we je onderwijs."

Het is wat de Democratische presidentskandidaat "een nieuwe politiek" noemt, een "Amerikaans verhaal" waarin iedereen een rol moet spelen. De jeugd voorop. "We moeten weer een gemeenschappelijk doel hebben. We kunnen allemaal een verschil maken. We kunnen zelf energie besparen bijvoorbeeld. De regering kan de tv niet afzetten als kinderen hun huiswerk maken. Dat is het werk van de ouders. We kunnen het ons niet veroorloven verdeeld te zijn. Blank, zwart, latino, oud, jong, rijk en arm: we moeten samenkomen. We zijn één natie. We zijn allemaal patriotten. Onze mannen en vrouwen op het slagveld dienen geen rood of blauw Amerika, ze dienen de VS."

Toch doet Obama een oproep tot realiteitszin, zich bewust van de enorme verwachtingen die in hem worden gesteld. Verwachtingen die hij, gezien de economische crisis, onmogelijk allemaal kan inlossen. "Verandering zal niet makkelijk zijn, en niet snel. Maar: jonge generatie, jullie weten dat het tijd is. De oudere generatie is misschien cynischer, maar ik vraag jullie te geloven. Niet in mij maar in jezelf. Er wachten ons betere dagen. Als je hard spaart, kunnen je kinderen misschien bereiken wat jullie niet lukte. De immigranten kunnen nu misschien niet stemmen, maar op een dag kunnen hun kinderen misschien president worden."

Zoals hijzelf. Misschien.

20:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.