29-10-08

Obama begeeft zich op Republikeins terrein

20081027_Pittsburgh_PA_MellonArenaRally0581 by Barack Obama.Met de finish - en als de peilingen kloppen: de overwinning - in zicht, toerde de Democratische VS-presidentskandidaat Barack Obama de voorbije dagen door een aantal 'rode' staten, waar George W. Bush won in 2004. Hij begon er met zijn slotpleidooi voor de campagne.

Op een meeting in Ohio leverde Obama gisteren voor het eerst zijn 'closing arguments' af. "Over één week, op dit cruciale moment in de geschiedenis, kunt u dit land de verandering geven die we nodig hebben", zei hij in de stad Canton.

McCain schouder aan schouder met Bush
Met nog zeven dagen te gaan voor de verkiezingen van 4 november probeert Obama in zijn slotpleidooi nog één keer de verschillen tussen zichzelf en de Republikeinse kandidaat John McCain in de verf te zetten. "Als het op de economie aankomt - het centrale thema van deze verkiezingen - is de waarheid dat John McCain steeds schouder aan schouder heeft gestaan met president Bush", zei Obama. "Hij stemde voor Bush' belastingverminderingen voor de rijken, waar hij vroeger tegen was. Hij stemde voor de begrotingen die ons in de schulden hebben gejaagd. Hij eiste alleen al dit jaar 21 keer minder regulering. Dat zijn de feiten."

Obama toerde de voorbije tien dagen door een reeks 'rode' staten. Dat wil zeggen staten waar George W. Bush won in 2004. Zijn supporters daar daagden massaal op. In Denver en Saint Louis sprak hij de afgelopen twee weekends telkens voor 100.000 mensen.

Nu al stemmen
Obama riep zijn aanhangers op om nu al te gaan stemmen. "Dat is makkelijk en het is leuk", grapte hij voor een publiek van 45.000 koppen in Fort Collins, Colorado. "Je kunt jezelf meteen moreel superieur voelen, terwijl die andere luieriken wachten tot 4 november. Maar als u voor de andere kandidaat stemt, wacht u best tot 5 november."

Verwacht wordt dat tot een derde van de kiezers vervroegd zullen stemmen. In de staten waar er nu al stembureaus open zijn, wordt een hoge opkomst en een overwicht aan Obamakiezers genoteerd. Vooral zwarte kiezers, jongeren en geregistreerde Democraten dagen er in disproportioneel grote aantallen op om te stemmen.

Met Bill Clinton
Ondertussen handhaaft Obama zijn koppositie in de peilingen. Een aantal recente polls geven hem een voorsprong van om en bij de tien procentpunten. Ook in zowat alle strijdstaten ligt hij aan de leiding, al is het verschil in Florida, Missouri en North Carolina flinterdun.

Obama voert morgen campagne in Florida, samen met ex-president Bill Clinton. Vandaag is hij in Pennsylvania. Die laatste staat koos in 2004 voor de Democraat John Kerry en is in de slotdagen van deze campagne John McCains voornaamste doelwit. Ook hij voert er vandaag campagne. Aangezien Obama zogoed als zeker zal winnen in een aantal staten die in 2004 in de kolom van Bush zaten, moet McCain het grote Pennsylvania binnenhalen als hij volgende dinsdag wil winnen. Dat is echter een zware opgave: volgens het gemiddelde van de nieuwszender CNN heeft hij er een achterstand van tien procentpunten.

Zelfs thuis problemen voor McCain
McCain blijft er ondertussen op hameren dat de belastingen zouden stijgen met Obama in het Witte Huis. "Senator Obama's benadering is het radicaal verhogen van de overheidsuitgaven en vervolgens het verhogen van de belastingen om daarvoor te betalen", zei hij op een economische toespraak gisteren in Ohio.

Onheilspellend nieuws voor McCain is dat hij nu ook in zijn eigen staat Arizona in de problemen dreigt te komen. In een nieuwe peiling van het bureau Rasmussen leidt hij er nog maar met 51 procent, tegenover 46 voor Obama. Eind september bedroeg McCains voorsprong in Arizona nog meer dan twintig procentpunten.

19:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (1)

Commentaren

mrs. als ik in amerika zou wonen als amerikaanse zou ik op BARACK OBAMA stemmen ! GOOD LUCK BARACK OBAMA

Gepost door: van Geene | 04-11-08

De commentaren zijn gesloten.