27-10-08

Vervroegd stemmen bonus voor Obama

Tot een derde van de kiezers in de VS zullen al voor de verkiezingdatum van 4 november hun stem uitbrengen. Dat is vooral goed nieuws voor de Democratische presidentskandidaat Barack Obama.

In 31 van de 50 Amerikaanse staten mogen kiezers zonder opgave van reden vervroegd stemmen. In sommige staten zijn er al weken stembureaus open. Verwacht wordt dat een historisch aantal kiezers daar gebruik van zal maken. In 2004 stemde 22 procent van de kiezers vervroegd. Dit jaar zou dat kunnen oplopen tot een derde.

In een aantal staten waar er nu al gestemd kan worden, lijkt het inderdaad die kant uit te gaan. Op veel plekken staan lange rijen. In de cruciale staat Florida werden er wachttijden van drie uur genoteerd.

Het vervroegde stemmen is vooral een goede zaak voor Barack Obama. De Democraat verdedigt een forse voorsprong in de peilingen. Alle stemmen die nu al uitgebracht worden, liggen vast en kunnen niet meer veranderd worden mocht er alsnog een incident plaatsgrijpen dat Obama's voorsprong geheel of gedeeltelijk teniet doet.

De Obamacampagne heeft er dan ook veel aan gedaan om haar kiezers vervroegd naar de stembus te krijgen. Met resultaat, overigens. In strijdstaten als Ohio, North Carolina, New Mexico en Iowa zijn er aanzienlijk meer Democraten vervroegd gaan stemmen dan Republikeinen.

In Georgia, een Republikeins bastion dat de afgelopen week tekenen van wankelheid vertoonde, stond de teller vrijdag al op 29 procent van het totale aantal stemmen in 2004. In die staat was 35 procent van de vroege stemmers zwart, 10 procent meer dan vier jaar geleden. Ook dat is en goed teken voor Obama, die op de massale steun van zwarte kiezers rekent.

Veel kiezers gaan vervroegd stemmen omdat ze het kiessysteem niet vertrouwen. Volgens een peiling van CNN vertrouwt 42 procent van de kiezers er niet op dat hun stem accuraat geregistreerd wordt.

Op een aantal plaatsen werden er ook al daadwerkelijk problemen gerapporteerd. Vaak heeft dat te maken met het feit dat slechts een beperkt aantal kiesbureaus wordt opengesteld voor vervroegd stemmen, wat gezien de grote opkomst voor lange rijen zorgt.

Hier en daar rezen er echter ook technische problemen. In West Virginia registreerden slecht afgestelde touch screen-stemcomputers verkeerde stemmen. In Georgia werd het kiessysteem geplaagd door uitvallende internetverbindingen. Amerikaanse verkiezingofficials maken zich echter sterk dat het om alleenstaande en oplosbare incidenten gaat.

 

20:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.