26-10-08

Obama weer op campagne

DSC_3792 by Barack Obama.Met massabijeenkomsten in Nevada en New Mexico is Barack Obama gisteren weer terug in de race gestapt. De jonge Democratische koploper liet minder dan twee weken voor de grote verkiezingsdag zomaar anderhalve dag campagne voeren lopen om op bezoek te gaan bij zijn zieke grootmoeder in Hawaii. Een gedurfd lange onderbreking in dit stadium van de race, want een oude campagnewet zegt dat een dag op dit moment gelijk staat aan een jaar.

Toch werd de stap van Obama alom met begrip ontvangen. Wie zijn boeken heeft gelezen, weet dat zijn grootouders een cruciale invloed hadden op zijn ontwikkeling. Als zoon van een alleenstaande moeder namen opa en oma een groot deel van de opvoeding van de jonge 'Barry' op zich. En daarbij was de opofferingsgezindheid groot. Het kopen van een nieuwe jurk werd zonder klagen uitgesteld om Baracks opleiding te kunnen betalen.

En ook nu nog is Madelyn Dunham, zoals oma voor anderen heet, Obama's trouwste fan, die hem als een van de weinigen onverbloemd de waarheid durft te zeggen. Zo kreeg hij onlangs nog te horen dat hij wel eens wat meer zou mogen lachen op televisie. Want hoewel de kwakkelende Dunham niet meer kan reizen, volgt ze haar kleinzoon op de voet. Ze onderging zelfs een staaroperatie om weer naar CNN te kunnen kijken. Met tegenzin werkte ze zelfs mee aan een reclamespotje, om te bewijzen dat Obama wel degelijk diepgeworteld is in de Amerikaanse samenleving.

Maar nu is ze in kritieke toestand en de artsen betwijfelen of Obama's grootmoeder de eventuele verkiezing van haar kleinzoon tot eerste zwarte president van de Verenigde Staten zal meemaken. Voor Obama reden om zes tijdzones door te reizen en haar nog een keer op te zoeken. Tweeëntwintig uur duurde het uitstapje, waarbij de senator ook nog even probeerde een frisse neus te halen in de omgeving waar hij is opgegroeid. Misschien wel voor het laatst als gewoon burger, moet hij gehoopt hebben. Dat bleek ijdele hoop. Continu op de hielen gezeten door supporters en media, zag Obama zijn nostalgische tripje in rook opgaan. Na een paar honderd meter gaf hij het op en stapte in de auto van zijn beveiligers. Dat is de prijs die je betaalt, als je over negen dagen misschien wel de nieuwe leider van de Vrije Wereld bent.

23:30 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.