21-10-08

Obama onderbreekt campagne voor zieke grootmoeder

De Democratische presidentskandidaat Barack Obama gaat zijn campagne eind deze week onderbreken om zijn zieke grootmoeder in Hawaï te kunnen bezoeken. Obama’s grootmoeder, Madelyn Payne Dunham, werd vorige week ontslagen uit het ziekenhuis, maar haar toestand is plotseling sterk achteruit gegaan

'In de loop van de voorbije weken is haar gezondheid zozeer verslechterd dat haar toestand als zeer ernstig wordt beschouwd', aldus Robert Gibbs, een van de adviseurs van Obama, tegenover de pers. Om privacy-redenen wilde Gibbs geen mededelingen doen over de ziekte van Dunham, maar zij zou stervende zijn. 'Iedereen heeft begrip voor het besluit van senator Obama', zei hij.

'Senator Obama heeft besloten zijn programma voor donderdag en vrijdag te wijzigen om haar te kunnen bezoeken en tijd met haar door te brengen. Zaterdag hervat hij zijn campagne.' Hiermee annuleert Obama op elf dagen van de verkiezingen twee meetings in Iowa en Wisconsin.

Obama is in Hawaï door zijn grootouders opgevoed. Zijn grootmoeder is altijd een van de belangrijkste mensen in zijn leven geweest, naast zijn moeder en grootvader.

In een campagneboodschap beschreef Obama zijn oma eerder dit jaar als iemand die hem waarden bijbracht als ’verantwoordelijkheidsgevoel en zelfredzaamheid. Liefde voor het land. Hard werken zonder uitvluchten. Je buren behandelen zoals je zelf behandeld wilt worden’. Zij is ook de ’blanke grootmoeder’ naar wie hij verwees in een toespraak over ras.

Toen Obama deze zomer op de conventie van de Democratische Partij werd genomineerd als presidentskandidaat somde hij op wat hij allemaal aan zijn oma te danken had en zei hij dat het ’ook haar avond’ was. Na afloop van de conventie bracht hij een week in Hawaii door.

Obama’s echtgenote Michelle zal vrijdag enkele van zijn campagneoptredens overnemen.

19:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.