19-10-08

Colin Powell steunt Barack Obama

De Republikeinse oud-minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell steunt de Democratische presidentskandidaat Barack Obama in de strijd om het Amerikaanse presidentschap. Powell (71) zei dat zondag in het tv-programma Meet the Press.

Powell zei dat Obama mensen kan inspireren. „Alle Amerikanen, niet alleen Amerikanen met een Afrikaanse achtergrond, zullen trots zijn als Obama wint”. Obama zei in een reactie bijzonder vereerd te zijn met de steunbetuiging van „een geweldige militair, een geweldig staatsman en een geweldige Amerikaan.”

De Republikeinse presidentskandidaat John McCain verklaarde op zijn beurt niet verrast te zijn over Powells keus. Hij liet weten dat andere (Republikeinse) ex-ministers van Buitenlandse Zaken achter hem staan, zoals Henry Kissinger.

Volgens Powell is zijn partijgenoot McCain niet de geschikte persoon om de financiële crisis op te lossen. „Bijna elke dag was er een andere oplossing voor het probleem, dat baarde me zorgen.” Ook zei de oud-minister twijfels te hebben bij McCains keuze voor vicepresident, gouverneur Sarah Palin van Alaska. Bovendien is de Republikeinse Partij de afgelopen tijd te ver naar rechts opgeschoven, aldus Powell. Verder noemde hij de campagne van de Republikeinen te negatief.

De aanbeveling is belangrijk voor de Democraten. Zij hopen hierdoor de steun te winnen van gematigde Republikeinse en onafhankelijke kiezers. Powell zat in het eerste kabinet van president George W. Bush. Hij moest onder meer de invasie in Irak in 2003 aan de buitenwereld verkopen, hoewel hij zelf de nodige twijfels over de inval had.

23:30 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.