16-10-08

McCain kan Obama niet vloeren in finaal debat

decorationDe Democraat Barack Obama won afgelopen nacht het derde en laatste Amerikaanse presidentiële debat. De Republikeinse kandidaat John McCain ging meermaals in de aanval, maar slaagde er niet in om een fatale uppercut te plaatsen.

Sterke start
McCain nam een sterke start in het anderhalf uur lange debat. Zoals in de voorgaande debatten probeerde Obama om McCain af te schilderen als een doorslagje van George W. Bush. Voor het eerst had McCain een gevatte repliek.

"Ik ben Bush niet"
Met misschien wel zijn beste oneliner van het hele debatseizoen reageerde McCain: "Senator Obama, ik ben niet George Bush. Als u het wilde opnemen tegen George Bush, dan had u vier jaar geleden kandidaat moeten zijn."

Bill Ayers
Zodra er over de toenemende negativiteit in de campagne gepraat werd, verloor McCain echter de controle. Nadat moderator Bob Schiefer vroeg aan beide kandidaten om de dingen die ze op het campagnepad over elkaar vertellen nu ook in elkaars gezicht zouden zeggen, moest McCain voor het eerst in de debatten praten over Bill Ayers, de voormalige extreemlinkse binnenlandse terrorist waarmee Obama in het begin van zijn carrière sporadische contacten onderhield. Die aanval strandde echter zonder resultaat. McCain eiste dat Obama zijn banden met Ayers zou verduidelijken. Obama deed dat zonder probleem. "Meneer Ayers maakt geen deel uit van mijn campagne, hij heeft nooit deel uitgemaakt van mijn campagne en hij zal me niet adviseren in het Witte Huis", zei hij.

McCain zichtbaar geïrriteerd
Vanaf dat moment ging het bergaf voor McCain. Hij was zichtbaar geïrriteerd en ventileerde zijn ongenoegen over Obama middels zuchten, grijnzen en snuiven. Obama bleef ondertussen wederom zeer beheerst, waardoor het beeld ontstond van één kandidaat die er gecrispeerd bij zat (McCain) en één die zich kalm en presidentieel gedroeg (Obama).

Belastingen
Obama beheerste vervolgens de tweede helft van het debat, toen er onder andere over energie, klimaat, gezondheidszorg en abortus gediscussieerd werd. McCain verweet Obama op allerlei manieren dat hij voor meer belastingen en overheidsinterventie is, maar geen enkele aanval trof doel.

Laatste kans
Het debat ging door op de Hofstra-universiteit, in Hempstead, een voorstad van New York. Voor McCain was het de laatste kans om zijn zaak te bepleiten voor tientallen miljoenen rechtstreekse televisiekijkers. McCain stond vooraf voor een haast ondoenbare opdracht. Geconfronteerd met kelderende cijfers in de peilingen (in een nationale poll van de krant The New York Times stond hij zomaar eventjes 14 procent achter), moest hij sterk genoeg presteren om met de dynamiek van de campagne om te keren.

58 procent Obama
Dat lukte niet. Volgens een peiling onmiddellijk na het debat vond 58 procent van de kijkers van nieuwszender CNN dat Obama gewonnen had, tegenover 31 procent voor McCain. In de peiling van CBS met een panel van onbesliste kiezers won Obama met 53 procent tegen 22. Voor McCain zijn er nog minder dan drie weken over om het tij te keren. Behoudens een onverwachte gebeurtenis te elfder ure, wordt het steeds moeilijker in te zien welk argument hij nog kan aangrijpen om dat te doen.

09:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.