09-10-08

Obama-kamp voert fel slotoffensief

Het Obama-kamp voerde een fel slotoffensief om burgers zich te laten inschrijven voor de verkiezingen. Met succes.

‘We rennen zo naar het postkantoor met de laatste stapel enveloppen’, zegt Jackie Kramer, vrijwilligster in het Obama-kantoortje in Arlington, Virginia. ‘Het is ongelooflijk hoeveel mensen we geregistreerd hebben. In de afgelopen week nog duizend.’

Het was de afgelopen dagen rond Washington moeilijk de tafeltjes van de Obama-campagne te ontlopen waar kiezers zich konden registreren. In metrostations rond Washington stonden ze, in de Safeway- en Giant-supermarkten van Virginia en op festivals. Ook bij het Bruce Springsteen-concert in Philadelphia liepen vrijwilligers rond met formulieren.

Het was het slot van een van de grootste registratiecampagnes in de geschiedenis. Het kan Barack Obama, die als twintiger een record aan registraties op zijn naam bracht in de zwarte wijken van Chicago, het Witte Huis opleveren.

Amerika’s hoogste verkiezingsambtenaar voorspelt een ‘tsunami’ aan kiezers, die de opkomst van 63 procent in 2004 gaat overstijgen. En nog voor de laatste registraties zijn meegeteld, hebben de Democraten in acht swing states al 800 duizend kiezers gewonnen, terwijl de Republikeinen er daar 300 duizend verloren. Dat komt onder meer doordat Obama het goed doet bij jonge kiezers, en bij zwarten en latino’s die eerder niet stemden. En door de langdurige strijd tussen Obama en Hillary Clinton. ‘Wij hebben toen al veel nieuwe mensen geregistreerd’, zegt Kramer.

In Virginia was de deadline voor de verplichte inschrijving maandag om vijf uur ’s middags. Kiezers die pas nu bedenken dat ze willen stemmen en niet ingeschreven staan, zijn te laat.

Het is een merkwaardig systeem naar Nederlandse maatstaven, maar het is historisch zo gegroeid, zegt verkiezingsexpert Donald Green, hoogleraar aan de Yale-universiteit. Kiesfraude moet worden voorkomen en gemeenten hebben in de VS geen burgerlijke stand.

Het meest gebruikte identiteitsdocument bij registratie is het rijbewijs. ‘Pogingen om dat te veranderen, worden in Amerika als een affront tegen individualisme en vrijheid gezien’, zegt Green.

De regels zijn wel minder strikt geworden. Zo kun je je in enkele staten registreren bij het stembureau, en hoef je je in North Dakota helemaal niet te registreren. ‘Het merkwaardigst is, dat de regels zo sterk verschillen. Mensen die vlak bij elkaar wonen, moeten daardoor aan heel verschillende eisen voldoen’, zegt Green.

De registratie is niet moeilijk. Het kan online, per post of bij overheidsinstellingen. Veel mensen registreren zich bij ontvangst van hun rijbewijs. Burgers die eerder hebben gestemd, blijven automatisch geregistreerd. In de meeste staten wordt burgers verzocht aan te geven of ze Republikein, Democraat of onafhankelijk zijn. Dat geeft ze eventueel het recht aan voorverkiezingen deel te nemen.

Los van de opgegeven partijvoorkeur kunnen de Amerikanen stemmen op wie ze willen, of thuisblijven. Soms vertalen gunstige registratiecijfers zich daardoor niet in een eindzege. ‘Nu moeten we ze nog naar de stembureaus krijgen’, zucht Kramer. Maar onder de Obama-vrijwilligers heerst veel enthousiasme, verzekert ze. ‘Dit zijn de opwindendste verkiezingen in mijn leven.’

18:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.