08-10-08

Obama grote winnaar tweede debat

20081007_Nashville_TN_SecondDebate0551 by Barack Obama.Barack Obama is de grote winnaar van het tweede televisiedebat met zijn Republikeinse rivaal John McCain.

Hoewel het anderhalf uur durende debat in Nashville bij tijd en wijle saai was, en op het eerste gezicht in een gelijk spel eindigde, wezen de kijkers de Democraat Obama volgens een peiling van CNN met 54 tegen 30 procent als grote winnaar aan. Dezelfde kijkers beoordeelden Obama ook met 54 tegen 43 procent een betere leider. Nog belangrijker, de kijkers achtten Obama met 57 tegen 39 procent beter in staat om de huidige economische crisis op te lossen.

De eerste tekenen wijzen op een rampzalige uitslag voor John McCain die juist door zijn achterstand in de peilingen een knock out nodig had om het momentum weer aan zijn zijde te krijgen. Niet dat hij het niet probeerde. Zo presenteerde hij tijdens het debat een 300 miljard kostend plan om alle huiseigenaren met betalingsproblemen uit de brand te helpen. ,,Als ik president ben, dan geef ik de minister van Financien opdracht alle slechte hypotheken op te kopen en opnieuw af e sluiten met daarin doorberekend de nieuwe waardes van de huizen," stelde McCain. ,,Ik weet dat het duur is, maar zolang we er niet in slagen om de huizenprijen te stabiliseren komt onze economie er niet bovenop."

Het plan sloeg niet aan bij de kijkers naar het debat. Veel onafhankelijke kiezers lijken McCain al te hebben afschreven en gaan voor de veel minder specifieke Obama, die ook dit keer weer een presidentiële uitstraling had en zich ondanks duidelijke pogingen van McCain niet uit zijn tent liet lokken. Zo treiterde McCain zijn opponent door te stellen dat Obama's belastingplannen iets weg hebben van kauwgom aan een muur. ,,Hij gooit er net zo lang mee tot er eentje blijft plakken," sneerde McCain. Obama kwam hierop terug door precies uit te leggen waar zijn plan voor staat en dat beloofde opnieuw dat hij voor 95 procent van de Amerikanen de belastingen niet zal verhogen.

De bij tijd en wijle bozige reacties van McCain vielen slecht bij de onafhankelijke kiezers onder de kijkers. Slechts 28 procent van hen vond hem dan ook sympathiek, terwijl; 65 procent van de onafhankelijke kiezers Obama aardig vond. Het leek wel of McCain zijn verlies zag aankomen. Na het debat beende hij meteen met zijn vrouw Cindy uit de zaal, zonder Obama en zijn vrouw te groeten.

Zelfs de Republikeinse vrienden van McCain geven nu toe dat het moeilijk voor hun kandidaat wordt om op 4 november te winnen. Bill Bennett, ooit minister onder de eerste president Bush: ,,McCain had een doorbraak nodig, en die heft hij niet gehad." Ook de Republikeins strateeg Alex Castellanos, tot voor kort adviseur van Mitt Romney, ziet het niet meer zitten. ,,Obama heeft duidelijk gewonnen, en er moet heel wat gebeuren, wil hij op 4 november ook niet winnen."

Deze analyses waren koren op de molen van de Democraat James Carville: ,,Roep de honden maar terug. De jacht is voorbij," kraaide de voormalige campagneleider van Bill Clinton op CNN. Geheel volgens de Democratische traditie om de huid al te verkopen voordat de beer geschoten is.

Carville kreeg steun van de onafhankelijke analist John King. De man die voor CNN, kiesmannen telt, ziet het voor McCain steeds somberder in. ,,McCain raakt in steeds meer slagveldstaten op achterstand, en dit debat heeft niet geholpen zijn kansen te keren."

Volgende week woensdag zitten de beide kandidaten voor het laatst tegenover elkaar.

 

 

 

17:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.