03-10-08

Sarah Palin redt het niet tegen Joe Biden

decoration
De Democratische vicepresidentskandidaat Joe Biden heeft het televisiedebat in St. Louis met zijn Republikeinse tegenstrever Sarah Palin gewonnen. Dat komt vrijdag naar voren uit peilingen van Amerikaanse televisiestations.

Volgens
CNN zei 51 procent van de ondervraagden dat Biden de winnaar was, terwijl 36 procent de gouverneur uit Alaska de betere vond. Wel liet meer dan de helft (54 procent) weten dat Palin veel aardiger overkomt dan de senator uit Delaware (36 procent).

Ook een peiling van het tv-station
CBS wees Biden als winnaar aan. In deze enquête kreeg hij de steun van 46 procent tegen 21 procent voor Palin. Wel is het beeld dat de ondervraagden van Palin hadden, verbeterd door het debat.

Gouverneur Palin bleef donderdagnacht tot grote opluchting van de conservatieven op de been in het enige debat tussen de twee vicepresidentskandidaten. Vooraf bestond de vrees dat een nieuw, pijnlijk optreden van Palin het laatste zetje kon geven aan een campagne die sinds het uitbreken van de financiële crisis op de weg omlaag lijkt. De 44-jarige gouverneur van Alaska zou in dat geval mogelijk ook voorgoed hebben afgedaan als een potentiële nieuwe leider van de partij.

Palin wist ondanks de grote druk partij te bieden aan Biden. De 'hockey mom' presenteerde zich als de buitenstaander die 'gezond verstand' naar Washington kan brengen. Ze negeerde meerdere keren vragen en richtte zich op haar sterke punten: bestuurlijke ervaring in Alaska en kennis van de energiesector. ''Ik zal de vragen misschien niet altijd beantwoorden zoals u en de presentator willen", zo liet ze al vroeg in het debat aan Biden weten. ''Ik praat rechtstreeks tot het Amerikaanse volk."

Biden, die als presidentskandidaat twintig keer debatteerde op een nationaal podium, koos er voor om Palin nooit rechtstreeks aan te vallen. De senator refereerde ook niet aan haar stuntelige optredens in recente interviews, waarin ze worstelde met de meest voor de hand liggende vragen. Biden richtte in plaats daarvan al zijn pijlen op John McCain. Hij stelde zijn 'goede vriend' consequent op één lijn met de ongeliefde president Bush; een beproefd recept van de Democraten. ''Misschien zijn er verschillen, maar tot dusver zijn Johns posities precies hetzelfde als die van Bush", aldus Biden. ''En we weten allemaal waar dat beleid ons gebracht heeft."

Biden hamerde ook op McCains veel bekritiseerde reactie op de financiële crisis op Wall Street. ''Twee maandagen geleden zei hij nog dat de fundamenten van onze economie sterk waren", schamperde de senator. ''Twee weken dààrvoor zei hij dat we grote vooruitgang hebben geboekt onder Bush' beleid."
Beide kandidaten leken zich strak te houden aan het script van hun campagnes. Er waren weinig spontane momenten. Biden, die in het verleden meerdere keren onhandige uitspraken deed, was opmerkelijk sober. Palin ging één keer de mist in toen ze naam van generaal David McKinnan, de commandant in Afghanistan, verbasterde tot McClellan.

Beide kandidaten benadrukten hun band met de 'gewone Amerikaan'. Biden liet meerdere keren weten dat hij opgroeide in de oude industriestad Scranton in Pennsylvania en benadrukte dat hij veel tijd doorbrengt in de doe-het-zelf-zaak Home Depot. Palin liet zich kennen als de nuchtere moeder van vijf kinderen uit 'small town America'. Haar taalgebruik was doorspekt met volkse uitdrukkingen als 'I betcha' (ik verzeker je), 'darn right' (zeker weten) en Joe Six Pack ('de gewone man'). Palin zei dat McCain haar mede had gekozen vanwege haar connectie met de 'heartland of America'.

De Republikeinse probeerde meerdere keren een wig te drijven tussen Obama en Biden door te wijzen op hun meningsverschillen tijdens de Democratische voorverkiezingen. De gouverneur, die voor het eerst een nationaal debat voerde, veinsde verbaasd te zijn over Bidens bekering tot Obama's standpunten. ''Het is zo duidelijk dat ik een buitenstaander ben in Washington. Ik ben er gewoon niet aan gewend hoe jullie kerels opereren."

De meeste waarnemers verwachten niet dat het debat tussen de vicepresidentskandidaten grote invloed zal hebben op de uitkomst van de verkiezingen, nu opzichtige blunders zijn uitgebleven. Aanstaande dinsdag debatteren John McCain en Barack Obama opnieuw met elkaar.

decoration

13:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.