27-09-08

CNN poll: Obama wint debat

Democratic presidential candidate, Sen. Barack Obama, D-Ill., right, makes a point as he looks at Republican presidential nominee, Sen. John McCain, R-Ariz., during the first Presidential Debate at the University of Mississippi in Oxford, Miss., Friday, Sept. 26, 2008.Uit een telefonische poll van CNN na het debat blijkt dat 51% van de kijkers Obama uitroept tot de winnaar van het debat, John McCain strandt op 39%. Ook over Irak wint Obama. Hij krijgt 52% van de kijkers achter zich, McCain 47%. De grootste kloof slaat Obama echter wanneer de vraag wordt gesteld wie de economische crisis het best kan aanpakken. Daar krijgt Obama de steun van 58% van de de kijkers, terwijl John McCain strandt op slechts 37%. Barack Obama heeft dus bij de kijkers het eerste debat oveduidelijk gewonnen.

11:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

Integraal debat Obama en McCain

10:30 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

Eerste debat Obama en MCCain: Kijkers prefereren Obama

decoration
In het eerste van de drie presidentiële debatten in de VS ging het over een onderwerp dat de kiezers de Republikein John McCain wel toevertrouwen: nationale veiligheid. Maar daar hoort jammer genoeg voor hem ook een gezonde economie bij.

John McCain maakte vannacht goed gebruik van de gelegenheid zijn ervaring met buitenlandse politiek en militaire zaken ten toon te spreiden, in het eerste van drie debatten met zijn Democratische tegenstander Barack Obama. Die wist echter een aantal keren de buitenlandse problemen van de VS te verbinden met wat hij vindt dat er in eigen land moet veranderen. En in de eerste peilingen na afloop zei een meerderheid van de Amerikaanse kijkers dat Obama het debat had gewonnen.

Staande achter twee katheders in een zaal van de Universiteit van Mississippi vuurden de 72-jarige McCain en de 47-jarige Obama salvo's op elkaar af van verschillend kaliber. McCain kon zo nu en dan wijzen op verstandige stemmen die hij als senator uitbracht in de jaren tachtig en negentig, toen hij tegen de Amerikaanse betrokkenheid in Libanon stemde, of voor die in Bosnië.

Obama legde meer nadruk op de toekomst, met uitspraken over het verslaan van de taliban in Afghanistan en over de noodzaak van alternatieve energiebronnen.

Hoewel buitenlandse zaken en nationale veiligheid het onderwerp van het debat waren, ging ongeveer de helft over de economische crisis, onder het motto: die raakt de VS rechtstreeks in zijn veiligheid. Volgens McCain is die veroorzaakt door uit de hand gelopen overheidsuitgaven, volgens Obama door het afschaffen van regels voor financiële instellingen.

Geen van beiden konden ze veel plannen opnoemen die ze zouden willen uitstellen nu de staat vermoedelijk 700 miljard dollar gaat uitgeven. Liever benadrukten ze wat ze wel gingen doen: McCain gaat bezuinigen en de belasting verlagen voor bedrijven, zodat die meer banen scheppen. Obama wil de belastingen voor de meeste gezinnen verlagen, en zorgen voor betaalbare gezondheidszorg voor iedereen.

Zodra het debat echt over buitenlandse politiek ging, was te merken dat McCain al tientallen jaren met dat bijltje hakt. Ook al verslikte hij zich eventjes erbarmelijk in de naam van president Ahmadinejad van Iran, daar wogen de bezoeken aan Irak, Georgië en zelfs de rusteloze Pakistaanse regio Waziristan ruimschoots tegenop. Net als tijdens zijn campagnetoespraken hekelde hij Obama omdat die tegen het sturen van extra troepen naar Irak was, de 'surge', terwijl daardoor toch de overwinning onder handbereik lijkt.

Net als altijd bracht Obama daar tegenin dat zonder een politiek akkoord in Irak die overwinning er nog niet is, en dat de hele inval in Irak een tragische fout was.

Het debat over Irak kreeg een tragikomisch tintje toen McCain verklaarde een armband te dragen die hij had gekregen van de moeder van een bij Bagdad omgekomen soldaat. Hij moest van haar zorgen dat zijn dood niet vergeefs was. Obama kwam toen met de onthulling dat ook hij een armband had: van een moeder die wilde dat hij zorgde dat er niet nog meer jonge mensen zouden sterven in die oorlog.

Helemaal aan het eind kwam McCain nog eens terug op de 'surge', en vergeleek hij Obama listig zelfs met president Bush: "Weet je, we hebben vaker koppigheid gezien, in deze regering."

Obama sloot af met een verwijzing naar zijn Keniaanse vader – "Zo kom ik aan die naam", zei hij, bijna als geruststelling. Die had brief na brief geschreven om in Amerika te mogen studeren, want dat was het enige land waar je verder kon komen, en het inspireerde de hele wereld. "Je kunt niet zeggen dat dat nog zo is."

Het debat sloot een bizarre campagneweek af, waarin een van de kandidaten, McCain, er de voorkeur aan gaf zich te mengen in het politieke steekspel in Washington over de kredietcrisis. Eigenlijk had hij pas willen debatteren als er voor die crisis een oplossing was gevonden, maar uiteindelijk gaf hij toe aan grote druk om toch mee te doen, vermoedelijk ook van partijgenoten die in Washington meer last dan gemak van hem hadden.

Voor McCain was het debat in zekere zin een thuiswedstrijd, omdat de meeste kiezers hem meer vertrouwen op het gebied van nationale veiligheid. Als ook de komende dagen de teneur blijft dat hij de verliezer van het debat was, is dat een ernstige tegenslag, want in de peilingen staat hij al achter. En hoe dan ook moet hij vrezen voor de volgende twee debatten, waarin de economie waarschijnlijk het belangrijkste onderwerp zal zijn. Maar eerst moet zijn running mate, Sarah Palin, donderdag overeind zien te blijven tegen de wandelende stormram Joe Biden. Gezien haar zwakke optreden een tv-interview deze week zijn er maar weinig mensen die geloven dat haar dat lukt.

10:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

25-09-08

Obama over kredietcrisis en kiescampagne

22:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

McCain staakt campagne, Obama wil door

20080923_BO_FL_2-110-20 by Barack Obama.Presidentskandidaat John McCain heeft zijn campagne stilgelegd wegens de crisis rond het het reddingsplan voor Wall Street.

McCain zei in een onverwachte televisieoproep dat hij het eerste televisiedebat tussen hem en rivaal Barack Obama, gepland voor vrijdagavond, wil uitstellen. In plaats daarvan reist McCain naar Washington. Hij wil daar helpen een oplossing te vinden in de heftige strijd tussen Democraten en Republikeinen over het noodplan ter waarde van 700 miljard dollar.

‘Ik roep de president op om een ontmoeting te beleggen met de leiding van het congres’, inclusief senator Obama en mijzelf’, zei McCain. ‘Het is tijd voor beide partijen om samen te komen en dit probleem op te lossen’. McCain waarschuwde dat gewone mensen zullen lijden als geen oplossing wordt gevonden.

Maar Barack Obama antwoordde enige tijd later dat hij wel wil doorgaan met zijn campagne en het debat gewoon wil voeren. ‘De Amerikanen moeten nu juist horen van de persoon die binnen veertig dagen verantwoordelijk is voor deze puinhoop’, zei Obama. ‘Het is voor mij juist belangrijker dan ooit dat wij verschijnen voor het Amerikaanse volk en vertellen waar we heen willen met het land en de economie.’

Obama vertelde dat hij vanochtend zelf het initiatief had genomen om met McCain een gezamenlijke verklaring uit te geven. Daarin zouden ze de voorwaarden vastleggen waaronder ze konden instemmen met het omstreden noodplan van de regering-Bush.

Obama zei dat hij ‘een beetje verrast’ was dat McCain vervolgens op televisie eenzijdig de stillegging van zijn campagne aankondigde. Democraten op Capitol Hill beschuldigden McCain van een politieke truc. ‘Als hij dit echt gewild had, had hij het gezamenlijk met Obama moeten doen’, zei senator Chuck Schumer. McCains aankondiging zou een poging zijn om het initiatief naar zich toe te trekken in de verkiezingsstrijd.

Door de kredietcrisis zakt McCain enigszins weg in de peilingen. In de ABC/Washington Post-peiling van woensdag neemt Obama een voorsprong van negen procentpunten (Obama 52 procent, McCain 43) Bovendien denken kiezers dat Obama beter in staat is de crisis op te lossen.

Daarbij komt dat er in het land en onder Republikeinse politici veel weerstand bestaat tegen het noodplan. President Bush sprak vannacht Nederlandse tijd via de televisie het volk toe om ze van de noodzaak ervan te overtuigen.

21:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

Obama en McCain naar Washington voor crisisberaad

De beroering in het Amerikaanse financiële systeem dreigde donderdag de presidentscampagnes op hun kop te zetten. De presidentskandidaten Barack Obama en John McCain bereidden zich voor op crisisberaad in het Witte Huis en het is maar de vraag of het geplande debat vrijdag op de Universiteit van Mississippi door zal gaan.

Terwijl president George Bush de presidentskandidaten en politieke leiders in het Congres opriep naar het Witte Huis te komen om een uitweg te vinden uit de financiële chaos, draait de politiek om het door de regering voorgestelde reddingsplan van zevenhonderd miljard dollar (bijna vijfhonderd miljard euro) heen.

Voor het eerst in een jaar sprak de president de natie in een televisietoespraak toe en zei dat 'onze hele economie in gevaar verkeert'. Bush voorspelde een 'lange en pijnlijke recessie' als het Congres niet vlug actie onderneemt. Het opjutten van parlementsleden was ongepast, omdat politieke leiders lieten weten al dicht bij een overeenkomst te zijn.

Al met al kregen de kiezers woensdag een bijzonder staaltje politiek gemanoeuvreer te zien. De Republikeinse kandidaat McCain gaf aan het debat van vrijdag te willen verzetten en liet weten zijn campagne op te schorten om naar Washington te gaan.

Obama liet weten het debat vrijdag te willen laten doorgaan, maar sloot zich wel aan bij zijn rivaal door in een gezamenlijke verklaring te stellen dat Amerikaanse politici hun partijgeest terzijde moesten zetten en gezamenlijk naar oplossingen moeten zoeken om geen 'economische catastrofe te riskeren'.

Het belangrijkste punt in het reddingsplan is het overnemen van de slechte hypotheken en andere problematische bezittingen van in het nauw geraakte banken en financiële instellingen door de Amerikaanse overheid. Als ze van deze lasten verlost zijn, zouden de banken meer geneigd zijn om leningen te verstrekken. Zo zou een van de belangrijkste knelpunten in de huidige kredietcrisis worden weggenomen en de sputterende economie weer kunnen gaan draaien.

Vertrouwen in het plan van Bush had McCain woensdag nog niet. "Het is duidelijk dat er geen consensus is ontstaan over het regeringsvoorstel. Ik denk ook niet dat het plan, zoals het nu op tafel ligt, doorgaat, maar de tijd raakt op", zei hij toen. Donderdagochtend draaide hij zijn woorden echter terug en sprak de hoop uit dat de Congresleden een eensluidende beslissing nemen voor de beurzen maandag weer openen.

De Democraat Barney Frank, die voorzitter is van de commissie van het Huis van Afgevaardigden die het reddingsplan begeleidt, verweet McCain voordeel te willen trekken uit een situatie die buiten hem om ontstaan is, omdat voor- en tegenstanders dicht bij een overeenkomst kwamen.

Op verzoek van McCain organiseerde Bush, tegen zijn gewoonte in, een leiderschapsbijeenkomst in het Witte Huis, waarbij hij zelfs Obama uitnodigde. Obama zegde toe aanwezig te zullen zijn om 'het gezamenlijke werk voort te zetten in de hoop tot een oplossing te komen'.

Desondanks weigerde de Democraat zijn afwijzing van McCains verzoek het debat van vrijdag te verplaatsen terug te draaien. De Amerikaanse kiezer heeft er 'nu meer dan ooit' behoefte aan de zienswijze van de beide kandidaten op de economische malaise te horen. "Ik denk dat het Amerikaanse volk juist nu diegene aan het woord moet zien die over pakweg veertig dagen verantwoordelijk is voor de aanpak van deze puinhoop."

McCain liet weten het landsbelang voorop te zetten door zijn campagne op te schorten, een beslissing die in feite een puur politieke zet is. Het campagneteam van de Republikein hoopt zo Obama op een gevoelig onderwerp, de economie, buitenspel te zetten en de negatieve peilingen ten goede te keren. Een vertrek naar Washington betekent een verplaatsing van de Republikeinse campagne naar de spotlights van de hoofdstad.

Volgens Stephen Wayne, politicoloog aan de Universiteit van Georgetown in Washington, was de beslissing van McCain een logische. Het debat van vrijdag, dat zou handelen over de buitenlandse politiek, McCains sterke punt, zou door de economische crisis volledig ondergesneeuwd raken.

Obama weigerde zijn campagne op te schorten en zei dat beide presidentskandidaten de beschikking hebben over een vliegtuig en dus op ieder moment naar Washington kunnen reizen, mocht de situatie daar om vragen. Zijn aanwezigheid in de hoofdstad is op het moment niet noodzakelijk, aldus Obama, die eraan toevoegde dat hij dagelijks contact heeft met verschillende Congresleden en minister van financiën Henry Paulson.

20:30 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

Campagnemanager John McCain kreeg geld van Freddie Mac

Het lobbybedrijf van Rick Davis, de campagnemanager van de Amerikaanse Republikeinse presidentskandidaat John McCain, heeft geld ontvangen van de noodlijdende Amerikaanse hypotheekbank Freddie Mac. Die bank werd onlangs overgenomen door de overheid. Dat meldt de New York Times.

Freddie Mac zou sinds 2005 maandelijks 15.000 dollar overgemaakt hebben aan Davis Manafort, het lobbybedrijf van Rick Davis. In totaal zou zowat 500.000 dollar overgeschreven zijn als vergoeding voor consultancyopdrachten.

De betalingen liepen door tot het ogenblik waarop Freddie Mac werd overgenomen.

Dit nieuws valt bijzonder slecht voor John McCain, nu de financiële crisis een belangrijk thema is geworden in de race naar het Witte Huis. Zo zou het geld van Freddie Mac Rick Davis ertoe kunnen aanzetten invloed uit te oefenen op John McCain om als president beslissingen in het voordeel van de hypotheekreus te nemen.

Davis zei eerder al vanaf 2006 vakantie te hebben genomen bij zijn bedrijf en dus niet meer betrokken te zijn bij de dagelijkse leiding. Hij bleef evenwel aandeelhouder en kreeg dus ook dividenden uitgekeerd.

Het McCain-kamp zegt dat de informatie van de NYT 'vals' is en dat de krant pro-Obama zou zijn. Het tijdschrift Newsweek heeft de info evenwel bevestigd.

20:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

24-09-08

Obama loopt uit op McCain

20080923_BO_FL_1-71-7 by Barack Obama.Barack Obama heeft in een recente peiling een grote voorsprong genomen op zijn rivaal John McCain. Volgens de Washington Post/ABC News-peiling krijgt Obama de stem van 52% van de landelijke kiezers en McCain 43%.

In de nadagen van de Republikeinse conventie, twee weken geleden, had McCain volgens dezelfde peiling nog twee procent voorsprong op Obama; 49-47. De daling in de peilingen zette voor McCain vorige week
in.

De onderzoekers wijzen naar de onrust op de financiële markten en het groeiende wantrouwen in de economie als de oorzaken van de stijging van Obama-kiezers. De helft van de ondervraagde kiezers zegt dat de economie en werk de belangrijkste thema's zijn bij de verkiezingen in november.

Meer dan de helft (53%) van de ondervraagden vertrouwen Obama om de economie aan te pakken, tegen 39% voor McCain. Vrijwel dezelfde verhouding geldt voor de vraag wie van de twee kandidaten de problemen met de grote financiële instellingen kan aanpakken: 51% voor Obama en 38% voor McCain.

18:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)